среда, 4. јун 2014.

Žutilovka svinjduša, grahotuša, kozji rog ili božja trava (trigonella foenum graecum)

Ljekovito bilje Žutilovka svinjduša, grahotuša, piskavica, kozji rog ili božja trava (trigonella foenum graecum)


- Opis biljke


Jedna je vrsta djeteline s 30–40 cm visokim bokorom i naizmjence poraslim, sastavljenim, svijetlozelenim pališćem podraslim lišćem i lepirastim žutim cvjetovima. 
Plod je mahuna.
Raste po livadama, a cvjeta od lipnja do srpnja. 

- Lijecenje biljem Žutilovka svinjduša, grahotuša, kozji rog ili božja trava (trigonella foenum graecum)


- Za lijek se skuplja sjeme u kolovozu. 

- Sjeme se rabi uvijek, samo samljeveno ili tucano.

- Sjeme od grahotuše prelije se kipućom vodom kojoj se pridoda zdravog octa, zamuti se da postane mazivo, zatim se na lanenu krpu prst debelo namaže i time se oblažu otečene žlijezde (guke ili gute), čirevi, svake vrste rane otvorene po nogama oko kojih je i divlje meso poraslo ili i rane kod kojih postoji
bojazan otrovanja krvi. 

- Svugdje gdje treba nečist iz rana izlučiti i gdje treba da se otok smekša i rastopi, s najboljim se uspjehom rabe ovi oblozi jer izvlače temperaturu i bol i ne daju otvorenim ranama da prije nego li se je sva nečist iz njih
odvojila zamlade. 

- Uz obloge treba uzeti svakog sata po 1 žlicu čaja od 5 g pelina na četvrt litre vode, 5 min. kuhanog za čišćenje krvi i odvajanje loših sokova putem izmeta i mokraće.

- Kod bolova u vratu, prsima, velike temperature, sluzavosti u plućima i proširenju pluća, kod teških napada astme (zaduhe) te čireva u želucu i crijevima treba uzeti svakog sata po žlicu čaja od 1 male žlice grahotuše i pola žlice samljevenog sjemena od komorača s 1 žlicom meda na četvrt litre vode. 

- Kipućom vodom preliti i 1–2 minute kuhati. 

- Kod uzetosti jezika zbog udara kapi, uzme se 10 g korijena od tarkona i potopi u četvrt litre vina 16 sati, zatim pridoda 1 mala žlica grahotuše, 1 žlica meda i kuha 1–2 min. 

- Ovaj čaj treba na tri puta mlak popiti i u ustima ga dulje zadržavati. 

- To treba dulje vremena uzimati.





Pratite naše objave na Facebook-u