четвртак, 5. јун 2014.

Ulje kao lijek

 Najstariji kućni lijekovi - Ulje kao lijek - Narodni lijek




Od najstarijih vremena, pa još i danas, upotrebljava se ulje za lijek. 

- Kod svih mogućih bolova u leđima, križima, prsima, želucu, trbuhu i otečenoj slezeni rabi se toplo ulje za trljanje. 

- Upalu prsiju i svaku gušobolju liječe oblozi s vrućim uljem. 

- Kile se oblažu sa u pepelu ili na štednjaku pečenim lukom, koji treba izgnječiti pa vrelim uljem preliti i na otok priviti. 

- Kod velike temperature i raznih upala kao: pluća, porebrice, slijepog crijeva i drugih, uzima se isprva svako ½–1 sat po jedna mala žlica ulja, kasnije po 5–6 žlica, a kada temperatura popusti, 2–3 žlice dnevno. 

- Tko ne može sam ulje uzimati, neka ga uzme s malo limunova soka, sirupa od jagoda, malina, konjaka,
mlijeka ili crne kave (bez cikorije). 

- Za odvajanje kamenja iz žuči ili bubrega pije se ulja od 100–300 g s limunovim sokom ili kojim sirupom. 

- Ulje s ljiljanovim lišćem ili korijenom uzima se kod otrovanja krvi, svakog sata po 1 mala žlica. 

- Ozljede od prignječenosti, čireva, uboda osa ili pčela, nažuljala mjesta od ležanja ili jahanja namažu
se ljiljanovim uljem i brzo zamlađuju. 

- Na ozljede od prignječenosti ili čireve stavljaju se, osim toga, svakih ½ sata oblozi od pola octa i pola vode. 

- Ulje s bademom uzima se dnevno 3–4 puta po 1 žlica kod upale sluznica u prsima, dužniku i crijevima.
 Pijenjem ovog ulja popravlja se probava, otklanja se napuhavanje, vjetrovi i nejelost. 

- Kada uši zabole, lijeva se u bolesno uho 7–8 kapi bademovog ulja. 

- Ožegline lakše naravi namažu se kojim god uljem i pospu se solju. 

- Ulje s glistama i mravljim alkoholom liječi bol u člancima, kralježnici, križima, bedrima, zgrčene i modre žile po listovima, razne vrste otoka i reuma. 

- S pola ulja i pola alkohola istrljaju se bolna mjesta 2–3 puta i dobro toplo previju. 
Uz ovo trljanje mora se piti kakav čaj za čišćenje krvi i uzeti kakvo sredstvo za čišćenje.

- Alkohol s mravljom kiselinom: U jednu staklenu posudu stavi se malo meda, zatim se stavi do grla u mravinjak. 
Za kratko vrijeme napuni se staklo mravima, koji se preliju s 50–60% čistim alkoholom. 
Posuda se zatim dobro zatvori i ostavi 12-14 dana na toplom mjestu.

- Ulje od ljiljana: Na šaku izrezanog lišća ili korijena od ljiljana (krina, Lilium candidum) stavi se ¾ litre čistog maslinovog ulja, lagano se začepi pamukom i ostavi 4–6 tjedana.

- Ulje s bademom: Na 3/4 litre čistog maslinovog ulja stavi se 18 dag u posudu istucanih očišćenih badema. Boca se lagano začepi pamukom i ostavi 4–6 tjedana (Bademi se stave u kipuću vodu i puste da jednom provru da im se ljuska može lagano skinuti).


Pratite naše objave na Facebook-u