Kupus slatki i kiseli, prijesan i kuhan, ne samo da je vrlo zdrava hrana već se rabi i kao lijek protiv mnogih bolesti.
- Svježe istucano lišće kupusa hladi kada se njime oblažu upaljene otekline, otečene noge, čirevi i razne druge upale.
- Kiseli kupus rastapa i odvaja loše sokove iz tijela te čisti i jača krv.
- Slabokrvni ljudi neka češće jedu prijesan kiseli kupus s crvenim lukom, kimom (kuminom), uljem i kruhom
od prekrupe.
- Ovim jelom neka se služe i ljudi rastrojenih živaca te oni koji boluju od želuca, kroničnog zatvora, odbolesti grudnog koša, skorbuta, reume, gihta i uloga.
Kod ovih bolesti treba jesti natašte dulje vremena i probava će se urediti.
- Za čišćenje i za zastarjeli kašalj pije se rasol svako ½ sata po 1 žlica, a ako je odviše slan, treba ga dobro vodom razrijediti.
- Protiv kašlja treba ga piti 4–6 tjedan.
- Kod nagluhosti zbog zapaljenja u ušima ili skrutnute usne masti, uštrcava se rasol u uho i time se postizavaju gotovo nevjerojatni uspjesi.
- Na upale zbog uboda pčele, ose ili kojeg drugog kukca, i kod rana i čireva stavljaju se oblozi od kiselog
kupusa; čim se ugrije, svakih ½–¾ sata, treba ih promijeniti.
- Ako oblozi jako grizu, razblažuje se vodom.
Pijenjem 1–2 čaše rasola razbija se mamurluk.
- Protiv čireva u želucu i crijevima pije se svakih ½–1 sat po žlica dobro razrijeđenog rasola. Kada se kupus kiseli, neka se stavlja između kupusa red lišća vinove loze, grožđa, na kriške narezane dunje, jabuke, kukuruza, boba smrekovih, kumina i komorača, a soliti ga se ne smije odviše.
- Ovako kiseli kupus odgovara i za jelo i za lijek, kojim se i vrlo napredni narodi kao Englezi i Rusi mnogo služe.
- Kupus se ne smije kuhati u bakrenim posudama.