недеља, 8. јун 2014.

Kupus kao lijek





 Kupus slatki i kiseli, prijesan i kuhan, ne samo da je vrlo zdrava hrana već se rabi i kao lijek protiv mnogih bolesti.

- Svježe istucano lišće kupusa hladi kada se njime oblažu upaljene otekline, otečene noge, čirevi i razne druge upale.

- Kiseli kupus rastapa i odvaja loše sokove iz tijela te čisti i jača krv.

- Slabokrvni ljudi neka češće jedu prijesan kiseli kupus s crvenim lukom, kimom (kuminom), uljem i kruhom
od prekrupe.

- Ovim jelom neka se služe i ljudi rastrojenih živaca te oni koji boluju od želuca, kroničnog zatvora, odbolesti grudnog koša, skorbuta, reume, gihta i uloga.
Kod ovih bolesti treba jesti natašte dulje vremena i probava će se urediti.

- Za čišćenje i za zastarjeli kašalj pije se rasol svako ½ sata po 1 žlica, a ako je odviše slan, treba ga dobro vodom razrijediti.

- Protiv kašlja treba ga piti 4–6 tjedan.

- Kod nagluhosti zbog zapaljenja u ušima ili skrutnute usne masti, uštrcava se rasol u uho i time se postizavaju gotovo nevjerojatni uspjesi.

- Na upale zbog uboda pčele, ose ili kojeg drugog kukca, i kod rana i čireva stavljaju se oblozi od kiselog
kupusa; čim se ugrije, svakih ½–¾ sata, treba ih promijeniti.

- Ako oblozi jako grizu, razblažuje se vodom.
Pijenjem 1–2 čaše rasola razbija se mamurluk.

- Protiv čireva u želucu i crijevima pije se svakih ½–1 sat po žlica dobro razrijeđenog rasola. Kada se kupus kiseli, neka se stavlja između kupusa red lišća vinove loze, grožđa, na kriške narezane dunje, jabuke, kukuruza, boba smrekovih, kumina i komorača, a soliti ga se ne smije odviše.

- Ovako kiseli kupus odgovara i za jelo i za lijek, kojim se i vrlo napredni narodi kao Englezi i Rusi mnogo služe.

- Kupus se ne smije kuhati u bakrenim posudama.





Pratite naše objave na Facebook-u