Lijecenje biljem Sljez bijeli ili šumski (althea officinalis l.)
- Opis biljke
Ima debeo, valjkast razgranjen podanak i 80–120 cm visoko granatu stabljiku, koja je puna srži.
Cijela je biljka bijelim vunastim pustom pokrivena.
Donje je lišće dlanoliko, rebrasto, na petero, a gornje na troje ucjepkano, kod peteljke je srcoliko, a
s kraja nejednako nazubljeno.
Vunasti ružičasto-bijeli ili bijeli cvjetovi istjeruju iz pazušaca listova pojedinačno ili više njih zajedno.
Cvjetovi imaju vanjsku čašku od 9 lapova i vjenčić od 5 sraslih latica, s mnogo u svežnjić sraslih prašnika i plodnicu od 10 listića.
Cvjeta od lipnja do rujna.
Raste divlje po slanom tlu u grmlju i po vlažnim šumama, a radi velike ljekovitosti uzgaja se u vrtovima.
- Lijecenje biljem Sljez bijeli ili šumski (althea officinalis l.)
- Naš narod upotrebljava od bijelog sljeza osobito korijen, koji se vadi rano u proljeće i u jesen, a lišće i cvijet skupljaju se za vrijeme cvjetanja.
- Kada se dnevno popiju po 1–2 šalice čaja, svakog sata po žlica, od 10 grama osušenog ili pola dag sirovog korijena kuhanog 20–25 minuta s jednom osminom litre vode i jednom osminom litre vina i žlicom meda, izvanredno je sredstvo za čišćenje krvi, a lijek je protiv nahlade, promuklosti, kašlja, bolova u prsima, katara u želucu i crijevima, sluzavosti bubrega i mokraćnog mjehura, žutice, začepljene jetre i slezene,
upaljene gušterače, iz osnove liječi najopasnije šuljeve, otvorene i zatvorene, bol maternice, bijeli cvijet i venerične bolesti.
- Kod šuljeva i bijelog cvijeta uzme se 1 kg svježe biljke s korijenom, prelije se s 5–6 litara vode i kuha dobro poklopljeno najbolje s busenom trave 1 i pol do 2 sata i ovim odvarom se treba napariti.
- Nakon 5–6 parenja već je bolje (a više puta se i posve ozdravi), ali parenje treba nastaviti svaki drugi dan dok se ne ozdravi.
- Uz parenje mora se i dalje piti čaj, najmanje 2–3 mjeseca.
- Kod bijelog cvijeta moraju se spolni dijelovi tijel, dnevno dva puta irigatorom isprati odvarom od 1 dag osušenog lišća na jednu litru vode (12 sati potopiti, 15 minuta kuhati).