среда, 21. мај 2014.

Preslica, poljska preslica, rastavić (equisetum arvence l)

Ljekovito bilje Preslica, poljska preslica, rastavić (equisetum arvence l)


- Opis biljke

Ima puzav podanak i do 30 cm visoke, šuplje, člankovite sivo-zelene stabljike koje nose na člancima velike smeđe lisne tokove, koji su na 8–10 režanja rascijepani i na vrhu valjkast cvjetni klas. 
Cvjeta od svibnja do lipnja. 

- Lijecenje biljem Preslica, poljska preslica, rastavić (equisetum arvence l)


Za lijek se skuplja u ožujku i travnju čitava stabljika. 

- Raste po močvarnom tlu, grabama i pjeskovitim livadama, poljima i duž željezničkih tračnica. 

- Čaj od preslice skuplja, odvaja, steže, čisti i jača. 

- Kada se kuha 1–1 l/2 kg svježe preslice ili 25 dag osušene u 10–12 litara vode i ovaj odvar rabi za parenje, nenatkriljivo je sredstvo od kojeg odmah prestanu teški i nesnosni grčevi koji nastupaju odvajanjem kamena iz bubrega, žuči i mokraćnog mjehura. 

- Odvar od 1 do 1 i pol dag osušene preslice na 1 litru vode rabi se za ispiranje i oblaganje starih gnojnih rana, čireva, osipa, krasta, suhog i vlažnog lišaja, za grgljanje kod polipa u ždrijelu, za ispiranje desni, za ušmrkavanje i ispiranje nosa, kod polipa u nosu i za oblaganje čireva, lišaja i rana te za pranje lica ako se po licu izaspu bubuljice i čirići. 

- Lice treba nakon pranja namazati čistom masti pomiješanom s u prah istucanim korijenjem od poljske steže. 

- Kada se kuha 10 grama preslice i 10 grama istucanih boba smrekovih s četvrt litre vode i ovog čaja pije svakog sata po gutljaj, jača se i čisti želudac od dlena, začepljena jetre, bubrezi i mokraćni mjehur od kamenja i pijeska, liječi se nervno rastrojene, mokraćne organe te pomaže izlučivanje sivih otrovnih sokova i plinova u tijelu. 

- Ovaj se čaj uzima mlak, natašte, po 1 manja šalica, a preko dana svako pola do jedan sat po žlica.









Pratite naše objave na Facebook-u