субота, 21. јун 2014.

Riješite se problema nesanice na prirodan način




Među biljke koje smiruju, a često se upotrebljavaju u pripravcima, ubrajaju se poredani po jačini od najslabijih: kamilica, lipa, lavanda i pasiflora. Pripravci navečer opuštaju , kao i kupke. Hmelj ili biljni jastuk djeluju kod nekih ljudi. Važno je odvojiti malo vremena za opuštanje, tako da radite nešto mirno nakon dnevnog posla, kao što su lagane vježbe, meditacija, joga, taichi, čitanje i slično.

- Čaj prije spavanja

Stavite kašičicu sušene kamilice, matičnjaka i verbene u lonac i prelijte sa 6 dl prokuhale vode. Pustite da odstoji 10 minuta. Procjedite i popijte šoljicu nakon večere i još jednu prije spavanja.
Za jaču mješavinu dodajte kašikicu koncetrata dobijenog kuhanjem korijena odoljena ili pola kašičice sušenih šišarica hmelja
Vazno nikad ne uzimati više od pola kašičice na dan!

- Terapija kupkom

Topla kupka s mirisom egzotičnog cvijeća i možda svijećom uz umirujuću muziku jeftina je, jednostavna za pripremu, a ipak nenadmašna terapija za opuštanje u kojoj možemo uživati u vlastitom domu.
Osim brzih kupanja i tuširanja radi održavanja higijene, trebali bismo često nagraditi sami sebe vremenom za opuštajuću kupku, upotrebljavajući eterična ulja kako bismo to kupanje učinili posebno blagotvornim doživljajem.
Ulijte 5 kapi ulja u vodu za kupku neposredno prije ulaska u nju. To će na površini vode stvoriti tanki sloj, a koža će lakše upiti ulje jer će se pore od topline otvoriti. Udisanje mirisa takođe je terapeutsko i za um i za tijelo.

  1. Osvježavajuća jutarnja kupka priprema se dodavanjem triju kapi ulja bergamota i dviju kapi geranijeva ulja.
  2. Za opuštajuću večernju kupku pripremite tri kapi lavandina ulja i dvije kapi ylang-ylanga.
  3. Za bolne mišiće u bilo koje doba dana upotrebite tri kapi mažuranova ulja i dvije kapi eteričnog ulja kamilice.


Pratite naše objave na Facebook-u