Najstariji kućni lijekovi - Mlijeko kao lijek - Narodni lijek
- Prva ljudska hrana je mlijeko. U mlijeku se nalaze svi hranjivi sastojci koji su ljudskom tijelu potrebni.
- Mlijeko se upotrebljava ne samo za hranu već i za lijek.
- Mnogi se tuže da ga ne podnose, osobito gradska djeca, kojoj u većini slučajeva nedostaje kretanje po svježem zraku i suncu.
- Nije razlog u tome da mlijeko ne prija, već što je kuhano mlijeko teže probavljivo od nekuhanog i što se treba uzimati u manjoj količini, a ne mnogo odjednom.
- Kod ljudi koji ne podnose mlijeko, a u većoj ga količini odjednom uzmu, usiri se i teško leži u želucu,
pa se zbog toga pogotovo teško probavlja.
- Stoga treba znati kako se mlijeko uzima.
- Nekuhano mlijeko ima svoju potpunu vrijednost i hranljivost i lakše je probavljivo od kuhanoga.
- Stoga ga je bolje prijesnog, tek malo ugrijanog uzimati.
- Mišljenje da se kuhanjem mlijeka uništavaju bakterije nije točno jer je ustanovljeno da se u obično kuhanom mlijeku, koje kuhanjem dostigne temperaturu do 72°, nalaze još uvijek žive bakterije.
- Kod mlijeka se mora paziti jedino na to da je od zdrave životinje
i da se drži u vrlo čistom sudu.
- Mlijeko treba uzimati u što manjoj količini da se želudac odjednom odviše ne optereti, pogotovo kod ljudi koji ga dobro ne podnose.
- Njima se preporučuje da mlijeko miješaju s čajem od samljevenog komorača (1 veliku žlicu na 1/4 litre vode, 10 min. kuhati) ili neka ga miješaju s odvarom osušene korice od limuna i komadom čitavog cimeta, a uz mlijeko neka uzmu po zalogaj raženog kruha ili kruha od prekrupe.
- Svježe nekuhano tek pomuzeno mlijeko (do 2 litre dnevno) nenadoknadiva je hrana za slabokrvne, bljedobolne, tuberkulozne osobe, kao i za one bolesne na bubrezima, šarlahu, vratnim bolestima i rastrojenim živcima.
- Mlijeko uz hranjivost hladi i pospješuje lagano rastvaranje i izlučivanje loših sokova iz tijela.
- Ljeti ništa toliko ne osvježava kao kiselo mlijeko.
- Nekuhano kiselo mlijeko (kada se vrhnje skine) vrlo je lako probavljivo, rasterećuje želudac jer je već prokislo i prelazi ravno u krv.
- Kiselo mlijeko s malo šećera i cimeta i komadićem raženog kruha osobito je omiljena i dobra hrana za djecu.
- Kiselo mlijeko sprječava grušanje krvi, stoga se osobito preporučuje kod bolesti s visokom temperaturom,
kao kod gripe, difterije, tifusa, groznice i šećerne bolesti.
- Mladi sir, rabljen kao oblog, izvlači temperaturu i upotrebljava se kod upale pluća, porebrice, crvenog vjetra (vrbanca), vrućih oteklina i čireva, upaljenih očiju i svih ostalih upala.
- Kada se stavljaju oblozi na oči, nakon skidanja obloga, ne smije se barem ½ sata izaći na jako svjetlo. - --- Oblozi se mijenjaju čim postanu vrući, svakih ¾–1 sat.
- Izvrsna hrana protiv želučanih bolesti je mladi sir, pomiješan s 1–2 žlice samljevenog komorača, kima, malo lišća od rute, crvenog luka, vlakanaca (Schnittlauch) i malo soli, s raženim ili kruhom od prekrupe.
- Kao lijek uzima se svakog sata po 1 žlica ovako pripravljenog sira sa zalogajom kruha i kod raka
i čireva u želucu i svih drugih želučanih bolesti.
- Pijenje sirutke, 2–3 čaše dnevno, čisti krv i izvrsno djeluje protiv čireva u želucu.
- Kada osa, pčela ili koji drugi kukac ubode, namaže se ubod vrhnjem i brzo prolazi. Ili kad se djeci od vrućine izaspu bubuljice ili krastice po čelu i licu, namažu se vrhnjem i brzo prolaze.
- Kozje mlijeko sprječava ovapnjenje žila i šećernu bolest ako ga se dnevno dvije do tri litre pije.
- Svaki bi čovjek trebao, ako želi biti zdrav, a osobito onaj koji je svojim zvanjem primoran na sjedenje,
prije spavanja popiti ½–1 litru kiselog, slatkog, a najbolje kozjeg mlijeka.
- Kozje mlijeko s medom svakih pola sata po žlicu liječi i najteži krvavi kašalj.