субота, 29. март 2014.

Maslačak žučanik, verižnjača, sindžirac, žuti dimac, mlječac, popina pogačica ili talijanska salata (taraxacum officinale l.)

Prirodno ljekovito bilje i trave Maslačak žučanik, verižnjača, sindžirac, žuti dimac, mlječac, popina pogačica ili talijanska salata (taraxacum officinale)


- Opis biljke

Ima obao korijen koji duboko u zemlji probija te prizemno i krupno pilasto lišće. Cvijet je glavica sastavljena od žutih jezičcu sličnim cvjetićima, koja stoji na vrhu 15–20 cm visokog šupljeg batva. Maslačak je jedna od prvih proljetnih biljaka i cvjeta kasno u jesen. Raste po livadama, travnjacima, pašnjacima i vrtovima kao korov. Čitava biljka, osobito šuplja batva, ima u sebi gorke mlječike. 

- Lijecenje biljem Maslačak (taraxacum officinale)


Za lijek se rabi korijen i čitava biljka. 

- Korijenje se skuplja u proljeće i jesen, a najbolje ga je skupljati u proljeće dok je najsočnije.

- Odrvenjen i truo korijen ne treba za lijek.

-  Lišće se skuplja prije cvjetanja.

- Treba 3–4 tjedna dnevno popiti po 3–4 velike žlice iscijeđenog soka iz svježe biljke i korijena, i to po 2 žlice na 1 šalicu najbolje kozjeg mlijeka i s 1 malom žlicom meda natašte, te preko dana 1–2 žlice soka s mlijekom i medom u manjim obrocima.

- Pićem svježe izgnječenog soka od maslačka popravlja se narušeno zdravlje i ondje gdje je bila svaka nada izgubljena.

- Ovaj sok čisti i jača krv te se osobito preporučuje osobama bolesnim na jetra, bubrezima, slezeni, mjehuru, žutici, šuljevima (hemoroidima) i svakovrsnim groznicama te slabokrvnima i koji pate od bljedobolje.

- Isto je tako dobar lijek protiv reume, čireva, osipa, glavobolje i zatvora jer izlučuje sve nezdrave tvari iz tijela kroz mokraću.

- Uz to čisti i sluznicu pluća, želuca i crijeva.

- Sasvim mlado lišće prije cvjetanja i na tanke listiće rezano korijenje začini se uljem, pridoda malo limunova
soka, ostavi se 3–4 sata i nakon toga se jede.

- Ovakva salata je vrlo ukusna, a za slabokrvne od neprocjenljive je vrijednosti jer stvara, čisti i popravlja krv.

- Kada se pije čaj od osušenog lišća (10 g na četvrt litre vode, 12 sati potopiti i 10 minuta s 1 žlicom meda kuhati), jedna manja šalica natašte i jedna veća preko dana u manjim obrocima, izvrsno djeluje kod svih navedenih bolesti.

- U travnju se uzme pregršt očišćenog i sitno izrezanog korijena, stavi u staklenku od l ¾ litre, prelije se prepečenom rakijom i ostavi na toplome mjestu 4–6 tjedana.

- Ove rakije neka piju ljudi koji imaju kakvu bol u prsima, želucu ili crijevima po jednu malu čašicu natašte, pola sata pred ručak i pola sata pred večeru.

- Maslačak u kojem god se obliku uzimao ne smije se dulje od 6 tjedana uzimati jer bi probavni organi bili preopterećeni.









Pratite naše objave na Facebook-u