недеља, 8. јун 2014.

Ilovača kao lijek





Ilovača je jedan od najstarijih prirodnih lijekova koji je iz zaborava na površinu iznio župnik Kneipp.

Liječenjem ilovačom služe se u zadnje vrijeme i mnogi liječnici i postižu uspjehe.

- Ilovača sadrži mnogo elektrine i otuda joj tolika ljekovita moć.

- Ilovaču, koja se za lijek upotrebljava, treba što dublje iz zemlje (1 metar, a za otvorene rane iz
1 ½ metra dubine) iskopati. Iz zemlje se najprije odstrane kamenčići, zatim se brzo osuši na štednjaku ili na suncu i istare u prah.

- Kada se upotrebljava za obloge, onda se razmuti s ½ litre zdravog vinskog, jabučnog ili octa od trpkovine i pola vode ili s odvarom od preslice ili poljske steže.

- Razmućena ilovača treba izgledati kao kakav namaz.

- U nuždi može se uzeti i svježa neprosušena zemlja.

- Zaliha zemlje koju smo za lijek spremili zatvori se u čist, bijelim pergament-papirom obložen sandučić i ostavi 1 metar duboko pod zemljom.

- Oblozi od ilovače odmah ublažuju bol, izvlače temperaturu, rastapaju i izlučuju loše i bolesne sokove
i čestice iz tijela.

- Upotrebljava se kod svih vrsta unutarnjih i vanjskih upala, kao: upale pluća, porebrice, bolova u križima, upaljenih čeljusti, zubnih fistula, proširenja žila, gihta, reume u zglobovima, guta na koljenima, bolova u
stopalu, raznih osipa (lišajeva) i raznih rana od uboda, prignječenosti, iščašenosti, zadanih nožem, metkom (prostrijeljenim) ili inače zadobivenih rastrganih rana.

- Kod svake vrste vratobolje s velikom temperaturom stavljaju se oblozi oko vrata.

- Kod bolova u želucu s povraćanjem, na želudac, pri odviše jakom krvarenju kod žena, osobito za vrijeme menopauze, na donji trbuh.

- Oblozi se moraju, gdje god se stavljaju, suhim i toplim previti da zrak ni s jedne strane do tijela ne može doprijeti.

- Samo takvim oblaganjem postižu se željeni uspjesi.

- Oblog se mijenja prema visini temperature, svakih 2–3–4 sata ili dva puta dnevno, ne prije dok se ne osuši, što bolesnik osjeti jer kad je oblog suh, nesnosan je.

- Kada se stavlja oblog na mjesta koja su dlakom obrasla, stavi se preko ilovače u istu tekućinu kojom je ilovača razmućena komadić sasvim rijetkog platna, mula ili gaza, pa se tek onda privije na bolno mjesto.

- Inače se razmaže razmućena ilovača prstom debelo po vlažnoj krpi, najbolje lanenoj, koja se prije toga namoči u tekućinu kojom je ilovača razmućena i stavi na bolno mjesto.

- Svećenik Kneipp zabilježio je izvanredne uspjehe oblozima od ilovače razmućene s jakim odvarom od preslice, čička, podbjela i hrastove kore kod užasnih rak-rana i lupusa.

- Kod vlažnog lišaja i otvorenih rana na nozi postignuti su vrlo dobri uspjesi i primjenom praška ilovače.

- Lišajeva mjesta ili rane isperu se kojim jakim odvarom od čička, preslice ili poljske steže, zatim se čistim pamukom osuše i opet drugim čistim pamukom premažu ljiljanovim ili s maslinovim uljem, ili čistom svinjskom masti i dobro pospu prašinom ilovače, a zatim se zaviju.

- Dnevno se moraju rane ili lišajevi prati i nanovo namazati i previti. Ilovača je sredstvo koje se ne može
ničim zamijeniti i tko je jednom oprobao njenu ljekovitu moć, uvijek će se u nevolji ilovačom služiti.


Pratite naše objave na Facebook-u