Prvi simptomi anemije su:
- zamor
- blijedilo
- nedostatak vazduha pri blagom zamoru
- nepravilan rad srca
- otečeni zglobovi
- nesvjestica
- slaba probava i manjak apetita
Onaj ko boluje od anemije ,ako je moguće trebalo bi da miruje i živi na planinskom zraku, jer se krv u planini mnogo više obnavlja. Hrana treba da bude lagana, okrepljujuća i izdatna sa dosta voća, koje treba jesti prijesno kako bi tijelo dobilo dovoljno željeza, vitamina i raznih mineralnih soli. Piti domaće čajeve, mnogo prijesnog mlijeka, voćne sokove i čašu zdravog vina ili piva radi bolje probave.
Vise od 90 posto slučajeva anemije nastaje zbog nedostatka gvožđa, produženih i obilnih menstruacija, gubitka krvi, zbog čireva, hemeroida ili bolesti desni, uzročnici mogu biti i slaba ishrana nedostatak folne kiseline i vitamina B12 takodje vegetarijanci i trudnice su skloni anemiji.
Poboljsanje ishrane je obični glavno rješenje zato treba jesti hranu bogatu vitaminom C kao i gvožđem.
Jedite iznutrice zbog vitamina B12, a meso, zeleno povrće, potočarku, mahunarke, žitarice, sušeno voće, klice, pire od paradajiza zbog gvožđa i folne kiseline.
1. Svako jutro natašte treba pojesti jednu do dvije jabuke, obilno zaslađene s pravim pčelinjim medom (ne industrijskim). Kao zajutrak dalje uzeti dobro istučen žumanjak jednog jajeta s nekoliko kapi dobrog konjaka. Zatim nekoliko odrezaka na brzinu ispečenih jetrica na jednu i drugu stranu, sredina neka ostane polusirova. Uz jetrice salata maslačka, matovilca, radića ili lista mladog špinata. Treba jesti hranu bogatu bjelančevinom: grah, grašak, golubinje meso, jetra, jarebice, kečige, patku, ovčetinu, pastrmu, rajčice, sardele; sir punomastan, tunjevinu i zečetinu.
2. Šaku mladih lisnih pupoljaka koprive prokuhati 15 minuta u jednoj litri vode. To piti mjesec dana umjesto vode. Zimi se mogu upotrijebiti osušeni pupoljci ali samo pola šake.
3. U šalici mlijeka skuha se jedaća žlica pravog meda. Ponavlja se dulje vremena. Uzima se svaki dan natašte.
4. Osam komada svježih (dobro opranih) jaja stavi se u staklenku ili u drugu prikladnu posudu. To se zalije limunovim sokom tako da su jaja prekrivena. Treba ostaviti 2 - 3 nedjelje da stoji. Limunov sok rastvorit će ljuske jaja. Tada se sve zajedno procijedi, doda litra konjaka, 1 kg šećera i ostavi da stoji 8 dana. Uzima se 1 - 2 čašice sat-dva poslije doručka.
5. Ovo je stari narodni recept protiv anemije:
U dvije litre naravnog žutog vina stavi se 1 - 2 kašičice željeznih strugotina (sa tokarske klupe), komad korijena od srčenjaka (Polygonum bistorta) koji u planini raste i malo kore odšipka, zajedno s plodom
Granatum punica (raste u Dalmaciji). Bocu treba dobro zatvoriti i svaki je dan protresti i okrenuti da se dobro promiješa. Boca treba da stoji 40dana. Nakon 40 dana procijedi se i od tog lijeka uzima se triput dnevno po žlicu. S ovim lijekom potpuno se izliječila.
6. U dvije litre crnog vina stavi se 200 g suhog lišća koprive žare, ubrane u proljeće. To se ostavi 24 sata da stoji. Nakon 24 sata vino je već za upotrebu. Od tog vina pije se čašicu svako jutro natašte i navečer prije spavanja.
7. Lišće koprive (nabrano u proljeće) 20 g, šćavela ili kiselice, bokvice po 10 g stavi se na litru vode. To treba da stoji 12 sati potopljeno u toj vodi, a zatim 10 minuta kuha sa 2 - 3 žlice meda. Potom se ostavi 20 minuta poklopljeno da stoji. Nakon toga se ocijedi. Pije se više puta dnevno po kavenu šalicu. Ovaj
čaj ne samo da stvara krv nego pospješuje probavu, otklanja uzrujanost i nesanicu.
8. Uzeti muške i ženske bokvice i kunice (stolisnik) u podjednakom omjeru. Oprati u hladnoj vodi istucati dobro u avanu. Nacijediti ovoga soka 3 žlice. Pijese ujutro pola sata nakon što se uzela mala žlica pčelinjeg mliječa.
9. Crnog sljeza korijen usitnjen — 40 g staviti u litru bijelog vina da stoji 14 dana. Nakon toga se ocijedi i pije tri put dnevno po čašicu.
10. Treba jesti slaninu i piti crno vino.
11. U dva decilitra toplog mlijeka istisne se sok jednoglimuna i žlica meda. Pije se svako jutro natašte duže vremena.