понедељак, 23. јун 2014.

Kako poboljšati slab apetit na prirodan način




 Narodni i prirodni lijekovi za poboljšanje slabog apetita:

1. Uzme se list šumske jagode, kamilice, metvice pitome ili kudrave i kičice u jednakim količinama dobro promiješati. Uzmete jednu jedeću kašičicu te mješavine i preliti sa 3 decilitra ključale vode i ostaviti da poklopljeno stoji 10 - 15 minuta, zatim procijediti, po želji zasladiti, dodati malo limunova soka i toplo piti dvaput dnevno, pola sata prije jela. Uzima se 8 - 14 dana.

2. Uzeti pola kavene kašičice usitnjenog pelina, korijena angelike, iđirota  po dvije jedaće kašičice  i sve dobro promiješati. Od te mješavine jedaću kašiku preliti sa 3 decilitra ključale vode. Zatim procijediti, po želji zasladiti, dodati malo limunova soka i toplo piti dvaput dnevno, pola sata prije jela. Uzima se 8 - 14 dana.

3. U jednakom omjeru dobro promiješati korijen omana, aniša, komorača i stolisnika. Od te mješavine jedaća kašičica kuha se jednu minutu u 300 g vode i ostavi na strani (poklopljeno) 10 - 15 minuta. Nakon toga se ocijedi, zasladi pravim medom i toplo pije triput dnevno po šoljicu pola sata prije jela. Treba izbjegavati pušenje.

4. Kamilicu stući u avanu u prah. Od tog praška uzima se triput dnevno pola sata prije jela po pola kavene kašičice. Ako se pomiješa sa jednakim dijelom šećera u prahu, koristi kod rekonvalescenata koji tada naginju gojenju.

5. Uzeti 3 kašičice  pelina (u ljekarni) i preliti sa pola litre vrele vode, pokriti, ostaviti da stoji oko 2 sata, zatim piti u 3 navrata prije jela.

6. Dvije lašičice hajdučke trave preliti sa 2 decilitra vrele vode. Poklopiti, ostaviti malo da stoji, zatim piti prije jela.

7. Dvije žlice kamilice preliti sa 2 decilitra vrele vode. Promiješati, poklopiti, ostaviti na štednjaku oko pola sata, ali ne smije vreti. Ocijediti, rashladiti i piti prije jela.

8. Uzeti po 1 g stucana zrna komorača, lincure i kičice. Sve pomiješati i preliti sa 2 decilitra vrele vode. Poklopiti, ostaviti 2 sata, zatim ocijediti te odjednom popiti.

9. Pomiješati preslice, oraha (list) i divljeg kestena (kora) po 20 g, te 30 g vrbove kore i 10 g ljoskavca (plod). Uzeti 2 kašičice te mješavine i kuhati 5 minuta u 4 decilitra vode. Ostaviti preko noći i sutradan piti ujutro i navečer.

10. Po 1 g komorača, lincure i kičice izmiješati i prelitisa 2 decilitra vrele vode. Poklopiti i ostaviti 2 sata, zatim procijediti i piti pola sata prije jela.

11. Uzeti po 25 g celera (korijen), kičice, komorača i lincure, preliti sa pola litre vrele vode, poklopiti, zatim pitiprije jela.

12. Uzeti lišća od pelina, iskriža u vrcani med, pa onako nekuhano jede svaki dan po jednu žlicu kavenu
natašte. Čim opaziš da možeš jesti, nije više potrebno uzimati taj lijek.

13. Kad ne možeš jesti, stavi lišće od pelina u rakiju pa pij. Muško treba muški, a ženske ženski pelin. Muški pelin ima crven korijen, a u ženskog je bijel korijen. Lišće je jednako. Žena i muž moraju izmiješati i muškog i ženskog pelina pa jesti.

- Za pelin se općenito zna da tjera iz želuca pokvarene plinove, podržava i poboljšava želučane sokove, daje bolji tek i probavu, osobito kao prigotovljen lijek, tj. kao čaj ili kao prašak.

14. Kad tko ne može jesti, a želi da dobije dobar apetit za jelo, neka uzme lišća od ružmarina i stavi u vodu da dobro proključa, poslije neka procijedi i onu vodu neka prilijeva u vino kad pije, tako isto neka načini od kruha juhu i neka prilije malo one vode i jede pa će dobiti dobar apetit. Od ružmarina se upotrebljava lišće, stabljika i cvijet.


Pratite naše objave na Facebook-u