субота, 17. мај 2014.

Poljska steža, srčanik ili petoprst visoki (potentilla tormentilla sibth.)

Poljska steža, srčanik ili petoprst visoki (potentilla tormentilla sibth.)



- Opis biljke


Ima čvorast crven podanak i po više 20 do 30 cm visokih okomitih, vrhom razgranjenih slabo dlakavih stabljika.
Duguljasto, s kraja narubljeno lišće bez peteljki, stoji u pršljenima od 5 do 7 lisaka. Žuti cvjetovi stoje na dugačkim peteljkama.
Cvjetovi imaju čaške od 5 lapa i vjenčić od 5 žutih latica. 
Cvjeta od lipnja do kasno u jesen. 
Raste po gustim šumama, jarcima i vlažnim livadama. 

- Lijecenje biljem Poljska steža, srčanik ili petoprst visoki (potentilla tormentilla sibth.)


Za lijek se skuplja korijen za vrijeme cvjetanja. 

- Čaj od 10 g korijena na 2 dcl vode steže i zaustavlja krvarenje rana, povraćanje krvi, proljev s krvlju te srdobolju. 

- Ovog čaja treba protiv ove nevolje piti isprva svakih 15 min. po 1 žlicu, a kasnije svakog sata po žlicu.

- Kada se ovaj čaj kuha s pola vina i pola vode, odvaja iz tijela otrovne plinove i sokove, čisti začepljena jetra i pluća, liječi povratnu groznicu, žuticu i venerične bolesti. 

- Odvarom od 1 dag korijena na 1 litru vode ispiru se dnevno 5–6 puta upaljene i podbuhle oči, rane, čirevi i osipi te otečene žlijezde i guke, vrući otoci, gnojne rane i čirevi. 

- Rane od prignječenosti ili od ujeda životinja oblažu se ovim toplim odvarom. 

- Korijen (30 g na 1/4 litre) u octu kuhan rabi se za vruće obloge protiv kostobolje i reume. 

- Kada se uzme 3–4 puta dnevno, na vrhu noža istucanog korijena, s malo vina ili vode, izlučuju se iz
tijela i krvi svi loši sokovi i otrovni plinovi te se liječe sve navedene bolesti. 

- Isto se polučuje i rakijom, kada se uzme dnevno 3–4 puta po 15–20 kapi rakije. 

- Za rakiju se uzme do pola stakla sitno isjeckanog korijena i prelije prepečenom rakijom i ostavi dobro začepljeno na suncu 6–8 tjedana. 

- Čireve, lišaj i rane dobro je oblagati čistom svinjskom masti, koju treba pomiješati s u prah istucanim i prosijanim korijenom od steže.







Pratite naše objave na Facebook-u