Najstariji kućni lijekovi - Ocat kao lijek - Narodni lijek
- Pranje octom i vodom čisti kožu, otvara pore, jača i osnažuje oslabljeni organizam i, osim toga, čuva nas od zaraznih i drugih raznih bolesti koje nas rado posjećuju zbog nagle promjene vremena, a bolesnike štiti da zbog dugog ležanja ne navuku posljedice.
- Oblozi s pola vode i pola octa izvrsno su sredstvo za odvajanje loših sokova iz tijela pa se rabe kod šarlaha, ospica i drugih kožnih bolesti.
- Mijenjaju se svako 3/4–1 ½ sat.
- Kod bolesti živaca jačaju živce i blaže bolove.
- Kod navale krvi u glavu stavljaju se topli oblozi s octenom vodom na tabane i listove, a na čelo, potiljak i
vrat stavljaju se hladni oblozi i mijenjaju svakih 10 minuta.
- Kod grčeva rabe se većinom topli oblozi s octenom vodom.
- Kod nepravilnog kolanja krvi uzima se vruća banja u velikoj kadi, a nakon banje opere se tijelo hladnim octom i vodom.
- Kod nesvjestice trljaju se sljepoočnice, čelo i zaušnice samim octom i stavlja se pod nos ocat.
- Kod udara kapi i uzetosti udova trljaju se oduzeta mjesta 3–4 puta dnevno po 1–2 min. jabukovim octom, pomiješanim s uljem od matičnja ka, kojemu je pridodano malo kamforovog alkohola.
- Kada se kod podagre i gihta bolna mjesta oblažu lišćem i korijenom od ljubičice u octu kuhanim, nedostižno je sredstvo za olakšanje boli.
- Povraćanje krvi obustavlja kada se bolesniku daje svako ¼ -½ sata po 1 mala žlica čaja od pola octa, najbolje je trpkovine, i pola vode, u kojoj je kuhana metvica (Metvica koja pokraj vode raste, Mentha aquatica, 20 g na ¼ litre).
- Kod otrovanja rabi se ocat s crnom kavom.
- Dalak (oteklina ispod rebra) izliječi se oblaganjem ječmenog brašna zakuhanog u tijesto s jakim octom.
- Kada se po vrelom željezu, cigli ili crijepu prelije octa (osobito je dobro ocat od ružice) raskužuje se i čisti zrak u sobi.
- Naš narod vrlo cijeni kao lijek ocat od ružice, osobito kod glavobolje i nesvjestice.
- Upotrebljava se za oblog na vratu, čelu i povrh glave, prema tome kakve je vrste glavobolja.
- Ružin ocat pravi se ovako: napuni se staklo s malo u hladu provenutom ružicom (crvene ruže ili nakalemljene svibanjske ružice).
- Zatim se prelije jakim vinskim, jabukovim ili octom od trpkovine.
- Dobro se začepi i ostavi na suncu ili toplome mjestu 6–8 tjedana.
- Ako je potrebno, može se i prije rabiti.
- Dobar, zdrav i jeftin ocat, koji je za lijek osobito prikladan možemo i sami napraviti ovako:
- Uzme se staklo poširokog grla od 5–6 litara i napuni se do 3/4 u hladu provenutim, mladim i sočnim koprivama te se pridoda 4–5 komada drvenog ugljena.
- Zatim se prelije s 2 litre vina i nadolije toliko prokuhane vode da u staklu ostane prazan prostor za 3–4 prsta, poveže se papirom i ostavi 3–4 tjedna na suncu ili toplome mjestu.
- Nakon toga uzme se korica kruha (15 dag), preprži i onako topla ostavi 8 dana u vinski ocat, nakon 8 dana izvadi se iz octa i ostavi opet 8–12 dana u octu koje smo s koprivom i vinom sami napravili.
- Zatim se ocijedi ocat u čiste staklene posude i dobro začepi.
- Ovaj je ocat još bolji ako se ima ljusaka od jabuka ili kada se stavi po šaku-dvije boba od trpkovine.
- Slabokrvni ljudi i oni koji naginju na tuberkulozu neka ne jedu jela pripravljena s octom.