недеља, 22. децембар 2013.

Kopriva ili žara (urtica dioica l)

Prirodno ljekovito bilje i trave Kopriva ili žara (urtica dioica l)


- Opis biljke

Ima puzav podanak i okomitu četverokutastu stabljiku, s nasuprotnim srcastim, zaoštrenim, krupno narubljenim lišćem s kratkim peteljkama. Lišće i peteljke pokriveni su žalcima koji su na vrhu kukasti, a pri dnu debeli. Kada ih dodirnemo, odlome se i izliju nam svoj oštar sok u kožu, koji nas jako žari. Cvijet je strmogledna metlica koja izbija iz lisnih pazušaca, s neuglednim dvodomnim zelenkastim cvjetovima. Cvjeta
od jula do septembra. Raste kao korov uz putove, plotove, u gajevima i planinama i svugdje po zapuštenim mjestima.

- Lijecenje biljem  Žara (urtica dioica l)

Za lijek i lijecenje se skuplja korijenje u proljeće i jesen, lišće i vrhovi u proljeće, čitava stabljika čitavu godinu, a sjeme u kolovozu i rujnu.

- Čaj od čitave stabljike, zajedno s korijenjem, 25 dag svježe biljke ili 3 dag osušene na 2 litre vode, 12–16 sati držati potopljene ½ sata poistiha poklopljeno kuhati i ½ sata pariti, odvaja sluz iz pluća, čisti želudac, jetru, crijeva, lijek je protiv slabokrvnosti, šuljeva, žutice, a važi i kao izvrsno sredstvo protiv malarije i drugih groznica jer najviše kroz mokraću odvaja sve loše sokove iz tijela.

- Kada se 10 dag lišća i korijena koprive pomiješa s 2 dag bokvice i 1 dag istucanih smrekovih boba i potopi 12–16 sati s 1 litrom zdravog crnog vina i kuha ½ sata s 4 žlice meda i pari ½ sata pa uzima mlaki čaj svaki sat po 1 velika žlica, liječe se čirevi u želucu i crijevima.
Ovaj se čaj rabi i za grgljanje protiv sluzavosti u vratu.

- Čaj od 1 dag svježeg lišća koprive, 1 dag obične kiselice ili šćavlike (štavlje ili štir) i 1 dag bokvice kopljastog lišća na 1 litru vode 12 sati držati potopljeno, 10 min. kuhati s 2 žlice meda i 20 min. pariti, čisti i stvara krv, pospješuje probavu i otklanja uzrujanost i besanicu.
Toga čaja treba uzeti natašte 1 šalicu, a preko dana svakog sata po žlicu.

- Kada se uzme 20 dag svježeg korijena od koprive ili 3 dag osušenog i potopljeno drži 16 sati u 2 litre zdravog, neprepariranog crnog vina, zatim kuha sa 8 žlica meda ½ sata i 1 sat pari, pa se uzima
svaih ½– 1 sat po žlica, vrlo je dobar lijek protiv vodene bolesti, uloga, gihta, bolesti jetre, bubrega, nesvjestice, nesanice, strahovanja, pa i veneričnih bolesti.

- Od mladog lišća koprive zgotovljavaju se razna jela, koja se osobito preporučuju slabokrvnima.

- Oblozi od svježeg lišća istucanog s nešto soli ublažavaju reumu u zglobovima.

- Iscijeđen sok iz svježeg lišća, kao oblog stavljati na oči, liječi upalu očiju.

- Tko trpi na ulozima ili reumi neka bolna mjesta dnevno išiba 2–3 puta svježim koprivama, zatim leći u krevet barem 1 sat. Za vrijeme šibanja mora se čuvati od propuha.

- Sok iz koprive liječi mucanje kada se dnevno 4–5 puta 2–3 kapi ovog soka kapne na jezik. Za hemoroide iznutra istuku se mlade žile koprive i pomiješaju sa zdravim medom i mladim maslacem i uzima 5–6 jutara natašte po žlica.

- Ušmrkavanjem osušenog u prah izmrvljenog lišća zaustavlja se preobilno krvarenje iz nosa.

- Kada se dnevno 5–6 puta uzme na vrhu noža osušenog lišća i popije s malo vina ili čaja, liječi se tuberkuloza u početku, krvarenje iz pluća, hemoroidi i menstrualna krvarenja, srdobolja, kašalj i kostobolja. U istu se svrhu upotrebljava i iscijeđen sok iz svježe biljke kada se dnevno uzme 5–6 žlica tog soka.

- Lišće od koprive osuši se u hladu na propuhu, satare i kroz isto prosije.

- U koga su se ognojile rane zbog ožeglina i ne mogu proći, neka ih pospe ovim praškom i premaže maslinovim uljem.

- Kada se po razgorenoj žeravici pospe sjeme od koprive i time nakađuju čirevi, brzo prolaze.

- Sjeme s vinom, kada se 1 mala žlica popije, blaži grčeve u želucu i trbuhu.

- I dojiljama da imaju više mlijeka izvrsno služi sjeme od koprive.

- Kada se u prah istucano lišće i korijen od koprive privija nekoliko dana na stopala (tabane) izgoni gliste.

- Korijen od koprive u hladu osušen, zatim za 24 sata stavljen u rakiju i ponovno u hladu osušen, lijek je
protiv zubobolje.

- Kada zub zaboli, stavi se komadić ovog korijena u zub i doskora će bol uminuti.

- Da kosa ne opada i da bujnije raste, uzme se žila od koprive, miloduha (ljupčac ili ižop) i lišća od jablana (crne topole), sve zajedno kuha se ½ sata i ovim odvarom glava pere i koža na glavi dobro istrlja.

Kopriva ili žara (urtica dioica l)

Kopriva ili žara (urtica dioica l)




Pratite naše objave na Facebook-u