недеља, 8. децембар 2013.

Bazga, zovika, zova (sambucus nigra)

Prorodno ljekovito bilje i trave Zova (sambucus nigra)


- Opis biljke

Grm je ili stablo s raskrečenim drvenim granama, koje su pune bijele srčike. Kora je blijedosmeđa i bradavičava. Nasuprotni, neparno perasti listovi, sastavljeni su od 3–5–7 jajasto duguljastih zaoštrenih i oštro pilastih listova. Vrlo mirisavi cvjetovi istjeruju na velikim, plosnim, sastavljenim pašticama. Cvijet je žućkasto-bijel, kolast, malo udubljen vjenčić. Plod je malena crna bobulja u gronjama. Cvjeta od juna do jula. Bazga raste samonikla u živicama, gajevima i ogumcima, a sade je i u vrtovima. Sabire se lišće,
cvijet, plod, kora i korijen. Lišće, kora i korijen u proljeće, cvijet ljeti, a bobe u jesen, kada sazriju.

-Lijecenje biljem  (Zova)

- Od mladog lišća 6–8 listova za šalicu čaja i 1 malu žlicu meda kipućom vodom preliti i poistiha 10 minuta kuhati; pije se kao izvrsno sredstvo za čišćenje krvi, protiv raznih osipa, bolesti pluća, bubrega, jetre, želuca, crijeva, zaduhe i slabog srca.

- Kod nagluhosti treba uho 2 puta dnevno ištrcati odvarom od suhog ili svježeg lišća.

- Kod ospica i crljenice daje se djeci dnevno 2–3 velike žlice soka od iscijeđenog svježeg lišća s mlijekom. Na 1 šalicu mlijeka stavi se 1 žlica soka i 1 žlica meda. Kada se 6–8 tjedana pije čaj od lišća bazge, na jednake dijelove pomiješan sa stolisnikom i kaduljom uz dodatak meda, liječi se svaka unutrašnja bolest, temperatura i hemoroidi.

- Cvijet od bazge još je ljekovitiji i liječi sve navedene bolesti.
Na jednake dijelove pomiješan s lipom i smrekovim bobama te medom i limunovim sokom, tjera na znoj, pa se rabi kod svih vrsta nahlade, katara, kašlja i upala sluznica.

- U jesen treba 3–4 tjedna dnevno pojesti po 1 mali tanjurić u višekratnim obrocima zrelih boba bazginih posutih s malo šećera ili šećera i vina ili limunovog soka. Jedenje boba preporađa cjelokupan organizam jer čisti i stvara krv.

- Sirup od boba sa šećerom i medom, ukuhan za zimu, preporučuje se osobama koje mnogo sjede. Taj sirup blago čisti želudac i mokraćni mjehur.

- Osušene bobe lijek su protiv srdobolje, kada se 10–15 boba sažvače i popije sa šalicom crnog vina, kuhanog sa 6 grama mladog hrastovog lišća.

- Čaj od 3–4 grama zelene korice (likov), koja se nalazi ispod smeđe kore, jača želučane sokove i liječi kronični želučani kata, kada se dnevno natašte, 2–3 mjeseca, popije po 1 šalica toga čaja.

- Čaj od korijena bazge od neprocjenjive je vrijednosti kod vodene bolesti i bolesti mokraćnih organa.
Za čaj se uzme 15 grama sitno isjeckanog korijena i potopi se u ¼ litre zdravog vina, 16–20 sati, stoji, a nakon toga kuha se sa žlicom meda 15 min. i pari još ½ sata.
Ovog čaja treba uzeti jedan dio natašte, drugi dio pola sata pred ručak i treći dio ½ sata prije večere. Dakako da se uz pijenje čaja i dijeta mora držati.

Prorodno ljekovito bilje i trave Zova (sambucus nigra)



Pratite naše objave na Facebook-u