петак, 6. децембар 2013.

Aniš, slatki komorač (pimpinella anisum l.)

Prirodno ljekovito bilje i trave Aniš (pimpinella anisum l.)



http://prirodno-ljekovito-bilje.blogspot.com/

-Opis biljke 

Ima 1/2–1 metar visoku, okomitu, granatu, s pahuljavim dlačicama pokrivenu šuplju stabljiku, s okruglasto nazubljenim, srednjim dvostruko perastim, a gornjim uskim lancelastim lišćem. Cvjeta od jula do avgusta u šticima, sitnim bijelim cvjetovima. Pojedini cvjetovi imaju peterozubu čašku, vjenčić od 5 latica, 5 prašnika i podraslu dvogradu plodnicu. Plod je kalavac, koji se dijeli; ne skuplja se čitava biljka ljeti, sjeme u septembru, a korijen udvoje. Biljka odaje ugodan sladokusan miris.

Lijecenje biljem (Anišom)

- Ako se popije dnevno po 2 šalice čaja, svakih ½–1 sat po žlicu od 6 g u prah istucanog korijena, potopljenog 12 sati i kuhanog 5 min. s ½ litre vina i ½ litre vode i 2 žlice meda, ovaj čaj odvaja iz tijela loše sokove, čisti krv i podražuje živce.

- Čisti od sluzi pluća, želudac, mjehur i bubrege, jača probavne organe, otklanja vjetrove, popravlja neuredno mjesečno pranje i grčeve u želucu i trbuhu.

- Isto se polučuje čajem od samljevenog sjemena (kuhati kao i korijen) ili kada se dnevno uzme 3–4 puta na vrhu noža u prah istucanog sjemena i popije s malo vina ili vode.

- Protiv štucanja i protiv nesanice uzme se na vrhu noža uprah istucanog korijena ili sjemena.

- Prašak s medom pomiješan liječi kašalj, blaži bol prsiju, uzima se i protiv grčeva u želucu i trbuhu.

- Prašak aniža (kuha se 15–20 grama na ½ litre vode) rabi se za ispiranje i pranje slabih očiju.

- Za jačanje probavnih organa stavi se u staklenu posudu od 1 litre 50 g samljevenih aniža, 50 g komorača i 25 g osušene u prah istucane korice od limuna i ¼ kg žutog šećera, pa ostavi dobro začepljeno 4–6 tjedana na toplom mjestu. Uzima se dnevno natašte 1 mala čašica.

- Banje u odvaru čitave biljke čiste pore, jačaju i podražuju živce.

- Djeci, kada ih pate vjetrovi ili kašalj, kuha se mala žlica samljevenog sjemena sa žlicom meda i šalicom mlijeka 5–10 minuta.


Новији пост
Previous
This is the last post.

Pratite naše objave na Facebook-u