субота, 7. децембар 2013.

Bogorodična trava, gospin cvijet, gorac, ranjenik, zvončić, perikot trava, a zovu je i »krv sv. Ivana« (hypericum perforatum l*)

Prirodno ljekovito bilje i trave Bogorodična trava (hypericum perforatum l*)


- Opis biljke

Ima golu 30–60 cm visoku granatu stabljiku, s nasuprotnim jajolikim lišćem, tupog i cijelog okrajka. Kada ga spram svjetla motrimo, izgleda kao da je izbušeno, a pored okrajka ima crne točke. Cvjeta u gornjem vrhu stabljike. Žuti cvjetovi od 5 latica, odozdo s crnim točkama, imaju mnogo prašnika i jednu podraslu plodnicu. Cvjeta od jula do avgusta. Raste po suhim brežuljcima i suhom težatnom tlu.


- Lijecenje biljem (Bogorodična trava)

Za lijek i lijecenje se skuplja cvijeće i lišće za vrijeme cvjetanja.

Čaj od 15 grama gospinog cvijeta sa žlicom meda, 1/8 litre vina i 1/8 litre vode, koji se pije dnevno svako pola do jedan sat po gutljaj, lijek je za sluzavost pluća, otužnost, glavobolju, grčeve u trbuhu i želucu, grušanje krvi, bolesti bubrega, jetra, slezenu i mokraćni mjehur.

Osobito se preporučuje kod slabosti kada se voda ne može držati.

Kada se potopi, 12–16 sati, 15 grama samog lišća od gospinog cvijeta s 2/10 litre vode i žlicom meda i uzima dulje vremena, uvijek samo po gutljaj, lijek je protiv svih unutarnjih, dapače i veneričnih bolesti.

Čaj od po 6 grama gospina cvijeta s lišćem zajedno, podbjela i omana, s četvrt litre vina i s jednom žlicom meda, lijek je za zastarjeli kašalj i sipljivost.

Da se ublaže bolovi od opeklina, iščašenja, reumatični i bonarodno lovi u zglobovima ili bolovi u križima i leđima, otekline, pa i krastice i osip kod odraslih i djece mažu se i taru uljem od gospina cvijeta.

Kod grčeva za vrijeme cvijeta u žena uzme se dva do tri puta dnevno po 8–10 kapi ulja.

Na ulje se uzme pregršt ne rascvjetanih pupova, ostavi ih se da malo uvenu, zatim se stavi u staklenku od 1 litre i prelije čistim maslinovim uljem, začepi se lagano pamukom i ostavi na toplom mjestu 6–8 tjedana.

http://prirodno-ljekovito-bilje.blogspot.com
Prirodno ljekovito bilje i trave Bogorodična trava (hypericum perforatum l*)
http://prirodno-ljekovito-bilje.blogspot.com
Prirodno ljekovito bilje i trave Bogorodična trava (hypericum perforatum l*)


Pratite naše objave na Facebook-u