субота, 14. децембар 2013.

Divlji kesten (aesculus hippocastanum)

Prirodno ljekovito bilje i trave Divlji kesten (aesculus hippocastanum)


- Opis biljke

Veliko je drvo 20–30 metara visoko, s velikom gusto lisnatom krošnjom i ispucanom smeđom korom.
Na debelim grančicama razvijaju se u aprilu i maju veliki sjajni pupovi, od kojih ljuske (pridankovi listovi) daju neku kao smolu ljepljivu tvar. U unutrašnjosti pupova ovim ljuskama zaštićeni od zimske studeni razvijaju se listovi i cvjetovi. Listovi su veliki na dugačkim peteljkama sa 7, kao prsti na dlanu, sastavljenih listova, a liske su klinaste i kao pila dvostruko nazubljene. Lijepi simetrični, bijelo, žuto i ružičasto-pjegavi
cvjetovi stoje u ispravnim kitama. Cvijet ima čašku kao zvonce, 4–5 nejednakih latica i 7 svinutih prašnika koji vire van (Ima divljih kestena koji crveno i žuto cvjetaju). Plod je bodljikav tobolac s 1–4 vrlo velike sjajno-smeđe sjemenke.

- Lijecenje biljem (Divlji kesten)

Za lijek i lijecenje se skupljaju pupovi i cvijet u proljeće, a u jesen sjemenke (kesten).

- Pupovi i cvijet vrlo su dobro sredstvo protiv reumatičnih bolova, uloga, neuralgije i gihta.

- Staklenku, poširokog grla, napuni se svježe ubranim i malo prosušenim pupovima i cvijetom od divljeg kestena, prelije sa 60–70% čistim alkoholom, dobro zatvori i ostavi na suncu ili toplome mjestu 6–8 tjedana.

- Još bolje i djeluje i liječi reumu i uloge kada se staklenka napuni do polovine hruštevima (Maikafer), a polovica pupoljcima ili cvijetom, prelije se alkoholom i ostavi 10–12 tjedana. Svaki od ovih
alkohola pomiješa se po pola s terpentinovim uljem, bolna se mjesta time dobro istrljaju i toplo previju.

- Kada se četvrtina nastruganog kestena uzima 2–3 dana natašte s malo vode, liječi se groznica od ozebline, pijenjem rakije otklanjaju se nadimanje i vjetrovi.

- Protiv proljeva nastruže se polovina kestena i popije ili s kuhanim crnim vinom ili crnom kavom bez cikorije dnevno 2–3 puta.

- Osim toga, želudac i trbuh dobro umotati, a pod tabane staviti tople cigle umotane u krpe sircetom nakvašene.

Prirodno ljekovito bilje i trave Divlji kesten (aesculus hippocastanum)


Prirodno ljekovito bilje i trave Divlji kesten (aesculus hippocastanum)



Pratite naše objave na Facebook-u