уторак, 10. децембар 2013.

Hrast lužnjak, dub, lužnjak, gorun (quercus pedunculata ehrh.)

Prirodno ljekovito bilje i trave Hrast lužnjak (quercus pedunculata ehrh.)


- Opis biljke

Pripada najpoznatijem drveću naših krajeva. On dosegne visinu i do 40 metara, a debljinu 2–2 ½ metra i starost od više stoljeća. Stablo ima veliku krošnju s raskrečenim svinutim granama i duboko ispucanu mrko sivu mekanu koru. Na gornjim je granama kora crvenkasta i glatka. Lišće je tamnozeleno na kratkim peteljkama, perasto, krpasto i s obje strane golo. Žutozeleni cvjetovi razvijaju se zajedno s lišćem.
Plod (žir) je duguljasto jajast oraščić, odozdo opkoljen drvenim ovojom (kapicom) sličnom zdjelici. Hrastova ima mnogo vrsta.

- Lijecenje biljem Hrast lužnjak (quercus pedunculata ehrh.)

Za lijek i lijecenje se upotrebljava najviše hrast lužnjak koji raste svugdje po ravnici, rjeđe po brdima, te česmina ili crnika (Quercus ilex L), koja se nalazi kao grm ili drvo, s vazdazelenim kožnatim lišćem raznog oblika. Raste u južnijim krajevima: Dalmaciji, Hrvatskom primorju i Hercegovini.
Za lijek se upotrebljava i skuplja sasvim mlado lišće i mlada kora u proljeće, a plod (žir) u jesen.

- Mlado hrastovo lišće rabljeno kao čaj ne može se dosta preporučiti slabim ljudima, rekonvalescentima, sušičavima, dapače i na srcu bolesnima.
Za čaj se uzme jedna žlica meda i prokuha s jednom osminom zdravog crnog vina te se jednom osminom litre vode kipuće prelije preko 25 grama malo provenutog svježeg lišća, pusti se još jednom da proključa i ostavi pariti 25 minuta, uzima se svako pola do 1 sat po gutljaj.
Ovaj je čaj još bolji kada se 20 grama hrastovog lišća pomiješa s 3 grama kantarije i 2 grama pelina. Ovaj se čaj pije i za čišćenje i jačanje krvi i želuca te protiv čireva svake vrste.

- Lišće u pola octa i pola vode kuhano liječi zubobolju.

- Kada se kuha šaka mlade hrastove kore s 1 litrom mlijeka i pije dok nastupi povraćanje, ako se na vrijeme upotrijebi dok otrov još u krv nije ušao, siguran je protuotrov protiv otrovanja koje je uslijedilo od kojeg bilo otrovnog bilja ili gljiva.

- Odvar mlade hrastove kore (40 grama na četvrt litre vode pola sata kuhati) rabi se za grgljanje kod upale
grla ili kad oteknu vratne žlijezde, protiv promuklosti ili guše. Uz grgljanje se oko vrata stavljaju oblozi s istim
odvarom i mijenjaju svakih 29–30 minuta.

- Povraćanje krvi iz želuca ili pluća, kod proljeva s krvlju, kolere, griže i fistula u čmaru, liječi i zaustavlja krv kada se svakih četvrt do pola sata uzme po gutljaj čaja od jedne osmine litre vina, jedne osmine litre vode, 1 žlice meda i 40 g hrastove kore, što treba 20 min. kuhati.

- Kod fistula u čmaru i kome ispada zadnje crijevo, treba uz pijenje ovog čaja uzimati dnevno klizmu od 25 grama kore na četvrt litre vode, pola sata kuhati, isprva dnevno, a kasnije tjedno 2–3 dobro tople sjedeće banje za 20–25 minuta od četvrt kg hrastove kore, kuhane 1 sat s 15–20 litara vode.

- Kava od žira lijek je za malaksalost, slabokrvnost, nervozu, besanicu, kostobolju, čamotinju, umne
tromosti, rahitis, protiv guka (škrofula) i curenja iz ušiju. Uzima se 1–2 manje šalice dnevno. Za djecu neka se miješa na jednake dijelove s prženom raži. Za kavu se žir oljušti i žuta kora skine, zatim
se prelije vodom i kuha dok postane mekan. Nakon toga izgnječi se kao kaša, dobro osuši, zatim preprži dok malo ne porumeni. Ovako pripravljen žir kuha se u mlijeku sa šećerom kao kakao. Isti žir kao prava kava može se i dva puta kuhati.
 Uzima se 1 mala žlica na 1 šalicu. Ovako pripravljen žir vrlo je ukusan te ga i djeca rado uzimaju.
Žir samo oljušten, ispržen i kao kava samljeven jako gorči, ali jače djeluje, preporučuje se za čišćenje krvi, kod šećerne bolesti, šuljeva otvorenih i zatvorenih, protiv napuhavanja i guka (škrofula).

Hrast lužnjak, dub, lužnjak, gorun (quercus pedunculata ehrh.)



Pratite naše objave na Facebook-u