недеља, 8. децембар 2013.

Crni trn (prunus spinosa l*)

Prirodno ljekovito bilje i trave Crni trn (prunus spinosa l*)


- Opis biljke

Nizak je grm s raskrečenim granama, trnatih ogranaka s lancelastim pilastim lišćem. Maleni poput snijega bijeli cvjetići pojave se pojedinačno ili udvoje-utroje, neposredno prije listanja i tada pokrivaju često čitave grančice. Više puta pojave se cvjetovi zajedno s mladim lišćem. Cvjeta od aprila do maja. Plod je malena, okrugla, koštunjava, izvanredno trpka, modrim pepelom popala boba, zvana tmina, trnula ili kukinja,
a može se tek onda jesti kada ju je jak mraz ofurio.


-Lijecenje biljem (Crni trn)

Za lijek i lijecenje se skuplja korijenje u proljeće i jesen cvijet za vrijeme cvjetanja, a plod nakon toga pošto ga je mraz ofurio.


- Čaj od cvijeta poznat je kao stari kućni lijek za jačanje krvi i želuca te kao blago sredstvo za čišćenje želuca i crijeva.
Za čaj se uzme 35–40 grama svježeg cvijeta ili 5 grama osušenog i prelije s ¼ litre kipuće vode, kuha 1 min. i pari 10 minuta.
Ovog čaja popije se po 1 šalica dnevno, uvijek samo po gutljaj, 3–4 dana.
- Kada se ovaj čaj procijedi i prokuha sa žlicom meda i popije 2–3 šalice dnevno, svakih ½–1 sat po žlica, vrlo je dobar lijek protiv upale pluća i upale dušnika.
- Kada se daje djeci koja boluju od raznih osipa, popiti po 1 šalicu ovog čaja na manje obroke i za nekoliko dana će ozdraviti.
Ovaj čaj se ne uzima dulje od 5–6 dana.

- Pretile osobe koje hoće smršaviti neka piju dnevno po 2–3 šalice 3–4 tjedna čaj od 6 grama cvijeta crnog trna i 6 grama preslice s ½ litre vode i 5 minuta kuhanog.

- Protiv debljine još je bolje 3–4 tjedna uzimati čaj od po 5 grama cvijeta crnog trna, ružmarina, kadulje
i 2 dag pelina, ¼ litre vode i kuha se sa žlicom meda, kipuće prelije preko toga i pari 20–25 minuta.

- Protiv žutice istuče se donja kora korijena i kuha 5 grama osušene ili ½ dag svježe kore s ¼ litre zdravog vina, dok ukuha trećina.
Ovog čaja popije se jedan dio natašte, drugi pred ručak, a treći dio prije večere.

- U crnom vinu kuhane bobe izvrstan su lijek za dizenteriju. Bobe u vinu ili rakiji potopljene izvrsno djeluju kod bubrežnih bolesti i bolesti mjehura.

- Rakija pečena od boba crnog trna jača želudac i probavne organe kada se dnevno natašte popije po 1 mala čašica.

Prirodno ljekovito bilje i trave Crni trn (prunus spinosa l*)

Prirodno ljekovito bilje i trave Crni trn (prunus spinosa l*)



Pratite naše objave na Facebook-u