недеља, 25. мај 2014.

Vino od smreke

Lijecenje biljem Vino od smreke




- Priprema Vina od smreke


Vino od smreke vrlo je ljekovito.

- U jednu bačvu stavi se 20 kg probranih i opranih svježih boba od smreke i 20 kg opranih zdravih krušaka takiša.

- Ako nema svježih krušaka, može se uzeti 7 kg osušenih. 

- Naove kruške i smreku dolije se 100 litara vode. 

Ako nema dobrevode, mora se voda prije prokuhati i ohlađenu u bačvu uliti.

- Ova se bačva mora držati na dobro toplome mjestu da smrekai kruške mogu dobro uzavreti. 

- Bačvu treba začepiti samo pamukom, i to ne čvrsto. 

- Nakon 8 dana mora se to vino pretočiti, isto kao kada se rasol kod kiselog kupusa pretače. 

- Nakon 10–14 dana po pretakanju sleći će se talog i vino je za piće prikladno.

- Postupno može se 40–50 litara vode dolijevati, uvijek kada se otoči za piće, nadolijevati po pola do jednu litru.

- Ovo je vino prava blagodat za svaku kuću jer liječi mnoge bolesti, kao: venerične i bubrežne, vodenu bolest, zatvorenu i tešku stolicu, krvavo i nečisto mokrenje, otvorene šuljeve (hemoroide), glavobolju, zaduhu, lijek je i protiv raznih bolova maternice, čisti krv i štiti od svih mogućih zaraza.


Pratite naše objave na Facebook-u