Lijecenje biljem Vino od smreke
- U jednu bačvu stavi se 20 kg probranih i opranih svježih boba od smreke i 20 kg opranih zdravih krušaka takiša.
- Ako nema svježih krušaka, može se uzeti 7 kg osušenih.
- Naove kruške i smreku dolije se 100 litara vode.
Ako nema dobrevode, mora se voda prije prokuhati i ohlađenu u bačvu uliti.
- Ova se bačva mora držati na dobro toplome mjestu da smrekai kruške mogu dobro uzavreti.
- Bačvu treba začepiti samo pamukom, i to ne čvrsto.
- Nakon 8 dana mora se to vino pretočiti, isto kao kada se rasol kod kiselog kupusa pretače.
- Nakon 10–14 dana po pretakanju sleći će se talog i vino je za piće prikladno.
- Postupno može se 40–50 litara vode dolijevati, uvijek kada se otoči za piće, nadolijevati po pola do jednu litru.
- Ovo je vino prava blagodat za svaku kuću jer liječi mnoge bolesti, kao: venerične i bubrežne, vodenu bolest, zatvorenu i tešku stolicu, krvavo i nečisto mokrenje, otvorene šuljeve (hemoroide), glavobolju, zaduhu, lijek je i protiv raznih bolova maternice, čisti krv i štiti od svih mogućih zaraza.