Prirodno ljekovito bilje i trave Moravka, veprovac ili brđanka (arnica montana)
- Opis biljke
Ima 30–40 cm visoku, lakim pustom pokrivenu stabljiku, sa žutim ili narančasto crvenim cvjetovima. Lišće je prizemno, duguljasto i oštrljasto, s 3–5 žilica i tjera iz podanka po više njih zajedno.
Cvijet je ružica s jezičastim vjenčićem na vrhu stabljike i prostranim cvjetovima, koji imaju pricvjetne listiće.
Raste po suhim livadama, obroncima i brdima. Cvjeta od juna do jula.
Cvijet je ružica s jezičastim vjenčićem na vrhu stabljike i prostranim cvjetovima, koji imaju pricvjetne listiće.
Raste po suhim livadama, obroncima i brdima. Cvjeta od juna do jula.
- Lijecenje biljem Moravka - veprovac ili brđanka (arnica montana)
Za lijek vrijedi cvijet i korijen.
- Skuplja se cvijet za vrijeme cvjetanja, a korijenje u proljeće. I cvijet i korijen moravke treba brzo osušiti da odviše ne ishlapi.
- Od presušenih, ne potpuno osušenih cvjetova, pravi se poznata arnika tinktura.
- Za tinkturu se uzme staklenka poširokog grla, napuni se cvijećem, prelije se 60–70% čistim alkoholom, dobro se zatvori i ostavi na suncu 6–8 tjedana.
- Razrijeđenom tinkturom (na 1 litru prokuhane vode stavi se 3–4 žlice tinkture) ispiru se rane.
- Nakon ispiranja istisne se zaostala nečist iz rane, rana se ponovno ispere i poveže jednostrukom lanenom
krpom.
- Na ovu krpu stavi se tinkturom dobro nakvašena četverostruka krpica, a zatim se rana poveže.
- Čim se krpica osuši ili barem svaka 2–3 sata treba je ponovno nakvasiti.
- Ako se iz rane gnoj odvaja, onda treba ranu dnevno 5–6 puta isprati.
- Ova razrijeđena tinktura vrlo je dobro sredstvo kod bolesti grla za grgljanje, uz to se vrat izvana istrlja nerazrijeđenom tinkturom, a s razrijeđenom tinkturom stave se oblozi oko vrata.
- Ovakvi oblozi stavljaju se i na prignječena i otečena mjesta krvlju podbuhla, razrijedi se tinktura s pola vode i pola vinskog octa.
- Kada se boluje od gihta, reume ili kada križa bole, treba istrljati bolna mjesta nerazrijeđenom tinkturom.
- Kod čireva u želucu uzima se svakog sata po 1 žlica dobro pronarodno kuhane hladne vode, kojoj
se pridoda na 1/4 litre 50–60 kapi tinkture.
- Kod promuklosti treba svakih 10 minuta grlo izgrgljati razrijeđenom tinkturom, 10 kapi na 1 žlicu vode.
- Ovakve razrijeđene tinkture neka uzmu za jačanje glasnica, 2–3 žlice preko dana, ljudi koji moraju mnogo govoriti.
- Kod velike slabosti, pri teškim bolestima, kao upale pluća ili tifusa, gdje srce napušta` rad, daje se bolesniku ovaj čaj: uzme se 3 grama korijena moravke, korijena odoljena i mladih smrekovih vrhova na pola litre vode i pola sata oklopljeno se kuha.
- Na svaku šalicu čaja pridoda se 20–80 kapi tinkture.
- Djeci 20 kapi, odraslima 30–60 kapi, a jakim ljudima i do 80 kapi.
- Ovog čaja daje se natašte po 1 šalica, a preko dana svakog sata po 1 žlica.
- Kod slabosti srca treba bolesniku davati više suhu hranu, a piti što manje.
- Ovaj čaj pospješuje kolanje krvi i odlično je sredstvo za izlučivanje znoja i mokraće.
- Na svaku šalicu čaja pridoda se 20–80 kapi tinkture.
- Djeci 20 kapi, odraslima 30–60 kapi, a jakim ljudima i do 80 kapi.
- Ovog čaja daje se natašte po 1 šalica, a preko dana svakog sata po 1 žlica.
- Kod slabosti srca treba bolesniku davati više suhu hranu, a piti što manje.
- Ovaj čaj pospješuje kolanje krvi i odlično je sredstvo za izlučivanje znoja i mokraće.
- Korijen s pola vode i pola vinskog octa kuhan rabi se s vrlo dobrim uspjehom za obloge kod bolova u trbuhu i maternici.
- Obloge isprva svakog sata, a kasnije svaka dva sata mijenjati. Svaki oblog suhim i toplim previti.
- Kada se na desetinu litre čistog maslinova ulja stavi 1 žlica tinkture i time mažu od dugog ležanja nažuljala i ranjava mjesta, brzo zamlađuju; uz to ovo ulje blaži bol i hladi rane.
- Tko pati od povraćanja, neka uzme 5–6 žlica vode sa 7–8 kapi tinkture.
- Tinktura od moravke s brezovim sokom izvrsno je sredstvo protiv peruti i za rast kose.
- Tinktura od moravke pravi se na ovaj način: jedna boca širokog grla napuni se suhim cvijećem moravke (Arnica Montana L), nadolije se finim 80–90% alkoholom te se ostavi na suncu ili toplome mjestu 4–6 tjedana, a nakon toga se ocijedi.