среда, 14. мај 2014.

Omorika, omara ili smrča (picea excelsia l)

Prirodno ljekovito bilje i trave Omorika, omara ili smrča (picea excelsia l)


- Opis biljke


Poznato je stablo. 

- Lijecenje biljem Omorika, omara ili smrča (picea excelsia l)


Za lijek se skupljaju mlade vršike u proljeće, iglice tijekom čitave godine, a češeri dok su još zelene.

- Kada se isjecka 2 kg četina ili mladih vrhova ili zelenih češera i kuha s 10–12 litara vode, 2–2 1/2 sata, zatim se taj odvar pridoda u vodu za banjanje, ovakve banje jačaju i krijepe oslabljen organizam i živce pa se preporučuje nervno rastrojenima, na plućima bolesnima i ljudima koji boluju od čireva, raznog osipa, reume, gihta i uloga.

- Parenje ovim odvarom preporučuje se protiv zaduhe i tuberkuloze. 

- Za tople obloge rabi se ovaj odvar protiv guka, reume, gihta, uloga i protiv vratobolje, a nervno rastrojenim osobama treba umotati čitavo tijelo u vruću plahtu umočenu u ovaj odvar. 

- Za grgljanje kod upale grla rabi se hladan odvar.

- Kada se čaj od 5 komada češera s 1 litrom vode i 3 žlice meda ukuha u polovinu i pije svako 1–2 sata po žlicu, čisti krv, goni na mokrenje, jača prsa i glasnice, lijek je za bolove u prsima, zaduhu, razne unutarnje upale te se preporučuje slabim ljudima i rekonvalescentima za jačanje. 

- Od češera se pravi sirup (vidi kod bolesti pluća), a uljem od češera treba dnevno 2–3 puta istrljati na kralježnici i od tuberkuloze oboljele. 

- Za ulje se isitni 5–6 češera i prelije 60-postotnim čistim alkoholom, začepi se i ostavi 2–3 tjedna na toplome mjestu i sadržaj svaki dan promućka.

- Zatim se ocijedi i pridoda 1 litra maslinova ulja i lagano pamukom začepi.











Pratite naše objave na Facebook-u