четвртак, 22. мај 2014.

Ruzmarin (rosmarinus officinllis l.)

Lijecenje biljem - Ruzmarin (rosmarinus officinllis l.)


- Opis Ruzmarin (rosmarinus officinllis l.)


Ruzmarin ima mirisne zimzelene listove sa sitnim svijetloplavim cvijetovima. Listovi su nasspramni, sedeci, cvrsti, kozasti, uski, a dugi 2-3 cm. 
Gornja strana listova je tamnozelena, a donja je sivobijele boje i lagano pustenasta. Izmedju ogranaka, na maloj peteljci, prsljenasto se razojaju mali ljubicastoplavi cvijetovi. Raste u obliku grma i moze dostici bisinu od 2 metra.
Cvijeta od marta do maja, a katkad i u septembru cvate i po drugi put.
u cvijetovima, listovima i grancicama sadrzi etericna ulja, ciji kvalitet zavisi od klime i od suncanih i zasticenih polozaja.

- Lijecenje - Ruzmarin (rosmarinus officinllis l.)

- Kada se pije čaj od 2–3 grančice ružmarina s četvrt litre vode i pusti jedna trećina ukuhati, pa se polovina ovog čaja popije natašte, a polovina uvečer, liječi se navala krvi u glavu, rastrojeni živci, vrtoglavica, nejelost, loša probava, a čisti i želudac od sluzi. 

- Ruzmarin kuhan u dvije trećine vode i jednoj trećini vina lijek je od upale bubrega. 

- Kada se iskriža jedna šaka suhih ili svježih grančica i stavi u staklenku od jedne litre pa se nadolije vinom i nakon 5–6 dana ovog vina pije dnevno po 3–4 žlice izjutra i uvečer, tjera na mokrenje i liječi vodenu bolest. 

- Ulja se uzima 8–10 kapi dva puta dnevno na kocki šećera, a rakije po 20–25 kapi. 

- Tko ćuti slabost u nogama ili ima natečene noge neka ih dnevno 2–3 puta istare alkoholom od ružmarina, a kod slabih očiju neka tare sljepoočnice. 

- Kod uloga, gihta, reume ili iščašenja, mažu se i trljaju bolna mjesta uljem od ružmarina 5–6 puta dnevno.

- Ruzmarin se ne smije previše uzimati jer uzrokuje proljev.









Pratite naše objave na Facebook-u