четвртак, 15. мај 2014.

Oman, ovnjak, tuščak ili ivanjsko zelje (inula nelenium l)

Prirodno ljekovito bilje i trave Oman, ovnjak, tuščak ili ivanjsko zelje (inula nelenium l)



- Opis biljke


Ima do 1 metar visoku više puta i višu, na gornjim dijelovima razgranatu stabljiku. 
Korijen, koji duboko u zemlju zadire, debeo je i mesnat, lišće je okomito, veliko, žiličavo, široko i duguljasto, na dugačkim dršcima, odozgo hrapavo, s naličja bijelo i pustom pokriveno, a na kraju
nazubljeno. 
Veliki žuti cvjetovi izbijaju na vrški i po strani iz stabljike, s povelikim pricvjetnim lišćem, a nalik su na mali suncokret. 
Cvjeta odjula do septembra. 
Sadi se najviše po vrtovima. 

- Lijecenje biljem Oman, ovnjak, tuščak ili ivanjsko zelje (inula nelenium l)


Za lijek vrijedi korijen, cvijet i lišće. 

- Korijen se sabire u proljeće i jesen, a lišće i cvijet za vrijeme cvjetanja.

- Kada se prijesan korijen od omana nastruže ili nariba i pomiješa na jednake dijelove s medom te uzima 3–4 puta dnevno po jedna žlica, izvrstan je lijek protiv kašlja, zaduhe i prsobolje, jer povoljno djeluje na lagano izlučivanje sluzi, čisti pluća od dlena te čisti i jača krv. 

- Sušičavima i ljudima koji boluju od pijeska u bubrezima i mokraćnom mjehuru ovaj je lijek velika olakšica. 

- Kada nema svježeg korijena, uzme se  prah istucan suhi korijen i pomiješa se s medom.

- Prašak suhog korijena od ovnjaka u vinu kuhan, 8 g na pola litre vina i 1 žlica meda, lijek je protiv vodene bolesti, bolova u maternici, groznice, reume, a smanjuje i kilu. 

- Ovaj lijek treba 6–8 tjedana uzimati, pola natašte, a pola prije spavanja. 

- Kod reume i kile treba bolna mjesta oblagati s toplim u vinu kuhanim lišćem i cvijećem. 

- Kada se 4 g u prah istucanog korijena potopi 12 sati s 1/4 litre vina ili vode, zatim kuha 15 min. i kipuće prelije s 4 g osušenog cvijeća i kuha s 1 žlicom meda još 5 min., jača trudne žene i štiti ih od pobacivanja. 

- Ljudi sa slabim želucem neka popiju dnevno 2–3 male rakijske čašice vina, u koje je kod vrenja (u mlado vino, mošt, kada vrije) stavljeno na 10–15 litara vina 12–15 dag isitnjenog korijena od omana.

- U staklo od jedne i pol litre stavi se po 20 g u prah isitnjenog korijena od ovnjaka, istucanog sjemena od aniža i sjemena od pakujca trolisnjaka zvanog i kandilika, 20 grama pelina, 20 grama kantarije i 2 dag velikih grožđica, iz kojih se izvade koštice, nadolije se prepečenom rakijom i ostavi na suncu 4–6 tjedana. 

- Ove rakije uzme se dnevno natašte 1 mala čašica, a lijek je protiv slabosti i vjetrova u želucu, trbobolje,
žutice, začepljenosti jetra i raznih osipa.








Pratite naše objave na Facebook-u