четвртак, 22. мај 2014.

Rosopas žuti, rusa, zmijino mlijeko ili trava od žutice (chelidonium maius)

Lijecenje biljem - Rosopas žuti, rusa, zmijino mlijeko ili trava od žutice (chelidonium maius)



- Opis biljke Rosopas žuti, rusa, zmijino mlijeko ili trava od žutice (chelidonium maius)


Ima debeo vlaknast podanak i 30-50 cm visoku okomito rašljasto granatu stabljiku, koja ima mjestimice čuperke dlaka i odebljala koljenca. 
Listovi su perasto urezani, odozgor mutno zeleni, a odozdol modro-zeleni. 
Malobrojni cvjetovi stoje u šticama na dugačkim stapkama. 
Cvijet je sivo-žut vjenčić s 4 latice i 2 zelenkasta čaškina lapa, koji cvijet umataju dok je u pupoljku, a otpadnu kada se rascvjeta. 
Plod je valjkasta mahunica s mnogo crno smeđih sjajnih sjemenki koje imaju malen bjelkast privjesak. Cvjeta krajem travnja do kasno u jesen.
Raste po stijenama, uz zidove, u živicama i uz ceste. 
Lako se raspoznaje, kada se otkine list, teče iz stabljike tamnožuto (narančasto) mlijeko koje grize. 
Korijen i biljka puna je toga soka. Rosopas se sabire za vrijeme cvjetanja i suši čitava biljka, prosušena izreže na komadiće. 
Rosopas treba što svježiji prerađivati jer sušenjem gubi 80% mliječnog soka. 

- Lijecenje biljem Rosopas žuti, rusa, zmijino mlijeko ili trava od žutice (chelidonium maius)


- Kada se stavlja u rakiju, napuni se staklenka istucanom svježom stabljikom, prelije komovicom rakijom i ostavi na suncu dobro začepljeno 4–6 tjedana. 

- Za sirup se uzme jedan dio iscijeđenog soka i dva dijela meda (pola litre soka, jedna litra meda) i ukuha
gusto kao sirup. 
- Kuhati treba naglo u emajliranoj posudi i pjenu skidati. 
- Zatim se stavi u stakla, u svaku staklenku odozgor stavi se čistog alkohola ili prepečene rakije pa dobro zatvori da se bolje drži.

- Ovaj sirup ili kad se uzme dobra šaka lišća od rosopasi, nasitno isjecka i pomiješa s četvrt kilograma zdravog meda, pa uzima ujutro natašte i uvečer prije spavanja po jedna žlica, liječi žuticu, otečena jetra i slezenu, vodenu bolest, melankoliju (čamotinju), zastarjeli kožni osip i kilavost.

- Kod kilavosti treba uzeti 15 dag stabljike i korijena kuhati s dvije litre vode sasvim poistiha jedan sat. Ovim odvarom treba stavljati dnevno 3–4 puta obloge na kilu dok otok ne spadne.

- Kod kroničnog osipa i bubuljica treba se dnevno ovim odvarom napariti, a uvečer s komovicom u kojoj je kvašen rosopas s pola komovice i pola ulja oblagati. 

- Pri grčevima u maternici, kamencu u mjehuru, bubrezima ili žuči izvrsno pomaže parenje odvarom suhe ili još bolje svježe trave od rosopasa.

- Nakon parenja trbuh i križa vrućom travom obložiti i dobro toplo previti.

- Kronična se žutica liječi kada se uzme šaka lišća od rosopasa, šaka cvijeta i lišća od komoljike, 12 grama iđirota, dvije glavice bijelog luka, 8 žlica meda i kuha s jednom litrom zdravog vina 20 minuta. 

- Ovog vina natašte popiti jednu čašicu, drugu pola sata pred ručak, a treću prije spavanja.

- Kašalj se liječi kada se iskriža lišća od rosopasa i malo preprži na puno ulja, zatim se pospe pšeničnim brašnom koje nije odvojeno od mekinja i napravi od toga cicvara. 

- Od ove cicvare uzme se dnevno svako pola do jedan sat po jedna mala žlica. 

- Koga srce boli, neka uzme praška od osušenog lišća jednu malu žlicu, pa pomiješa sa žumanjkom jajeta i kuha u jabukovu ili od trpkovine octu i to pojede bit će mu lakše.

- Kod svih navedenih bolesti ne smije se jesti mesa, piti alkohola i po mogućnosti duhan odbaciti. 

- Najbolje je jesti mliječnu hranu i zelen s uljem.














Pratite naše objave na Facebook-u