петак, 23. децембар 2016.

Ljekovita svojstva banane


Ako samo nakratko, u mislima, odlutate na neki drugi kontinent, u neko drugo godišnje doba i pritom poželite pojesti voće koje će pružiti dovoljno energije, koje biste odabrali?

Zbog činjenice da su prepune vitamina, vlakana i zdravih ugljikohidrata koji će u trenutku probuditi uspavanu energiju, a i zbog njihove dostupnosti, odabrali biste upravo bananu.

Na svijetu postoji oko 300 različitih vrsta banana, ali je samo 20 namijenjeno prehrani.

Gotovo sve jestive banane stižu iz dvije divlje sorte, Musa acuminata i Musa balbisiana.

Uz nama poznate žute banane, postoje i egzotične – baby banane, zelene guinea banane, te manzano banane koje su kratke i debele.

Prema jednoj legendi, neodoljivo voće koje je Eva ubrala u Edenskom vrtu, nije bila jabuka, već banana.

Neovisno o tome je li ova legenda istinita ili nije, banane su već stoljećima izvor istinskog zadovoljstva i zdravlja ljudi koji ih konzumiraju.

Banane sadrže visoki udio kalija i vitamine skupine B

Banane spadaju u skupinu plodova visoke nutritivne vrijednosti, zbog toga su nezaobilazni dio zdrave prehrane.

U sebi sadrže visoki udio kalija, minerala koji je neophodan za normalno funkcioniranje mišića, a koji ujedno pomaže i u snižavanju krvnog tlaka.

Banana je jedan od malobrojnih plodova koji u sebi sadrži niz vitamina B, uključujući tiamin, riboflavin, niacin, folnu kiselinu i nešto male količine vitamina B5 i B12.

Uz vitamine skupine B, banane sadrže i vitamine A, C, E, lecitin, željezo i aminokiseline.

U usporedbi s primjerice jabukom, banane imaju četiri puta više bjelančevina, dva puta više ugljikohidrata, tri puta više fosfora, pet puta više vitamina A i željeza.

Banane su odličan izvor flavonoida, luteina, zeaksantina, beta i alfa karotena, a sadrže i značajne količine bakra, kroma, mangana, selena i cinka.

Ljekovita svojstva banane

Spojite ugodno s korisnim. Uživajte u punom okusu i kremastoj teksturi banana, a istovremeno djelujte pozitivno na vaše zdravlje!

Neke od prednosti konzumiranja banana:

1. Pomažu kod anemije

Banane sadrže željezo koje je neophodno za proizvodnju hemoglobina, mio-globina i mnogih enzima važnih za stvaranje crvenih krvnih stanica.

2. Podižu razinu energije

Osim željeza, banane u sebi sadrže i tri prirodna šećera – saharozu, fruktozu i glukozu – koji kombinirani s vlaknima ljudskom tijelu odmah nakon konzumiranja mogu dati značajnu količinu energije.

3. Snižavaju krvni tlak

Nedavna studija pokazala je da dvije banane dnevno mogu sniziti visoki krvni tlak i smanjiti rizik od moždanog udara. To je svakako jeftinija i puno zdravija alternativa opasnim i skupim lijekovima.

4. Hrane mozak

Istraživanja su pokazala da kalij koji se nalazi u bananama potiče funkciju mozga i poboljšava koncentraciju i učenje, posebice kod djece i adolescenata.

5. Pomažu kod izostanka stolice, ali i kod proljeva

Banane su pune vlakana koja pogoduju normaliziranju funkcije debelog crijeva. Zdraviji su izbor od laksativa koji nemaju nikakvu hranjivu vrijednost, a često sadrže štetne kemikalije.

6. Pomažu kod depresije

Prema istraživanju provedenom među oboljelima od depresije, većina oboljelih osjećala se mnogo bolje nakon konzumiranja banane. To je zato što banana sadrži triptofan, vrstu bjelančevine koju tijelo pretvara u serotonin – hormon sreće koji opušta tijelo i poboljšava raspoloženje.

7. Sprječavaju grčeve

Nedostatak kalija može izazvati grčeve u vašim mišićima i prouzročiti veću osjetljivost na ozljede.

Stoga, ako puno vježbate trebali biste uvesti banane u svoju redovitu prehranu kako biste imali dovoljno energije i bili bezbrižni od grčeva u mišićima.

8. Pomažu u oporavku organizma nakon prestanka pušenja

Vitamini B6 i B12 i kombinacija kalija i magnezija, koji se nalaze u bananama, imaju veliki utjecaj na oporavak ljudskog tijela nakon prestanka pušenja.

9. Ublažavaju simptome čira na želucu

Banana je jedino sirovo voće koje se može uzimati bez posljedica kod akutnog čira na želucu. Neutralizira prejaku kiselinu i smanjuje nadraženost oblaganjem sluznice želuca.

10. Smanjuju stres

Kada ste pod stresom, oslobađa se adrenalin koji uzrokuje snižavanje razine kalija u tijelu. Konzumiranje banane pomaže da ponovno uravnotežimo ovaj vitalni mineral koji zauzvrat šalje kisik u mozak i pomaže vraćanju ravnoteže tjelesnih tekućina.

Zanimljive činjenice o bananama

Pored oguljene banane, jestiv je i njen cvijet, lišće pa čak i kora. Kako bi banane što brže mogle sazreti, smjestite ih u papirnatu vrećicu s rajčicom ili jabukom.

Iako su zrele banane vrlo slatke, one zapravo imaju relativno niski glikemijski indeks. Konzumiranjem samo jedne banane dnevno, vašem organizmu pružite dovoljno bakra koji je potreban za proizvodnju crvenih krvnih stanica.

izvor: savjetnica.com


Next
This is the most recent post.
Старији пост

Pratite naše objave na Facebook-u