четвртак, 27. март 2014.

Ljupčac, miloduh ili ižop (levisticum officinale koch.l)

Prirodno ljekovoto bilje i trave Ljupčac, miloduh ili ižop ( levisticum officinale koch. l )


- Opis biljke


Ima 1 ½–2 m visoku, šuplju, prugastu, granatu stabljiku s golim sjajnim duguljastim, naopačke jajastim, malo narubljenim jednostruko ili dvostruko perolikim lišćem. Cvjeta u šticima s malenim žutim cvjetovima. Cvjetovi imaju čašku kao vlas tankih lapova i vjenčić od 5 latica i 5 prašnika.
Cvjeta od juna do avgusta. Raste kao divlje po planinama i mnogo se sadi u vrtovima zbog ugodnog i jakog mirisa.

- Lijecenje biljem Ljupčac (levisticum officinale koch.l)


Za lijek se upotrebljava čitava stabljika i korijen. Korijenje od starih biljaka vadi se u proljeće, lišće i mladi vršci ljeti, a sjeme u listopadu.

- S octom i medom kuhano lišće rabi se za grgljanje prigrlobolji.

-  Kod bolova u maternici i kod grčeva zbog kamenca treba se napariti na odvaru čitave stabljike. 

- Čitava biljka s korijenjem i sjemenjem, svježa ili osušena, potopi se 12–16 sati, zatim se kuha poklopljeno ½ sata i ovim se pari. 
- Ovakav se odvar procijedi i pridoda također u vodu za banju.
- Ovakve banje jačaju živce, čiste kožu i pospješuju kroz pore izlučivanje loših sokova iz tijela, a osobito se preporučuju rekonvalescentima i malaksalim osobama.

- Polubanje od jačeg odvara i parenje preporučuju se ženama koje imaju neuredno pranje i bijeli cvijet.

-  Uz ove uporabe treba piti dnevno 1–2 šalice čaja od 3 grama osušenog korijena ili 30 grama svježeg na četvrt litre vode, svježi korijen vrućom vodom preliti i 10 minuta pariti; osušeni 12 sati potopiti, 10–15 minuta kuhati.

- Čaj korijena odvaja sluz, grije želudac i jača živce, rabi se još protiv bolesti pluća, sluzavosti bubrega, mokraćnog mjehura, vodene bolesti, žutice i bolesti probavnih organa.

- Osušen u prah istucan korijen na vrhu noža (ili svježe naribana mala žlica) pomiješan s malom žlicom naribanog hrena, žlicom meda i mladog maslaca) lijek je od tuberkuloze, kada se uzima dnevno 2–3–4 male žlice.

- Čaj od 2 grama korijena ili sjemena s 1 gramom rute, 2–3 narezane smokve, žlicom meda, jednom osminom vina i jednom osminom litre vode, kuhan 5–10 minuta, blaži prsobolju i teški kašalj.

- Čaj od 2 grama korijena pomiješan s 1 malom žlicom samljevenog sjemena od komorača i l žlicom sjemena od despika (aniža) u četvrt litre mlijeka kuhan 10 minuta pospješuje probavu, čisti bubrege, otklanja vjetrove, lijek je za žuticu i gliste.

- Za jačanje želuca i dobru probavu uzme se na jednake dijelove sjemena od ljupčaca, komorača, despika i
cimeta, istuče u prah i dnevno popije s malo vina 2–3 male žlice (natašte, u podne i uvečer uvijek po jednu žlicu).

Ljupčac, miloduh ili ižop (levisticum officinale koch.l)1

Ljupčac, miloduh ili ižop (levisticum officinale koch.l)2



Pratite naše objave na Facebook-u