недеља, 16. фебруар 2014.

Lazarkinja mirisna, marinka ili prvenac (asperula odorata l)

Prirodno ljekovito bilje i trave Lazarkinja mirisna, marinka ili prvenac (asperula odorata l)


- Opis biljke


Malena je biljka s člankovitim podankom (korijenom) koji daleko plazi i 15–20 cm visokom, okomitom, četverokutastom, nerazgranjenom stabljikom. U pršljenima poraslo lancelasto (bodlji slično), na kraju oštro lišće, ima u gornjim pršljenima po 8, a u donjima po 6 listova. Na vrhu stabljike razviju se paštici s malenim mirisavim bijelim cvjetovima.
Cvijet je lijevku sličan na četvero rascijepan vjenčić, sa zakržljalom čaškom, 4 prašnika i nadvoje rascijepanim pestićem. Cvjeta od maja do juna.
Raste po bjelogoričnim sjenovitim šumama, osobito po bukvicima.

- Lijecenje biljem Lazarkinja mirisna (asperula odorata l)


Za lijek vrijedi lišće, a skuplja se prije cvjetanja.
- Za čišćenje krvi pripravlja se takozvani svibanjski napitak s vinom i šećerom, koji je vrlo ugodna okusa i mirisa.

- Uzme se pregršt lazarkinje, ostavi se u hladu da malo provene i stavi se u emajliranu ili zemljanu posudu. --- Zatim se na kolute narežu 2–3 lijepe naranče (koštice se odstrane), postavljaju se preko lazarkinje, pospu dobro šećerom, ostavi se poklopljeno 1 ½–2 sata da odstoji.
- Nakon toga prelije se dobrim starim bijelim vinom i ponovno ostavi da odstoji na ledu ili hladnome mjestu 1 do 1 ¼ sata.
- Prije nego se napitkom služimo, treba ga procijediti, a u čaše se stavi po nekoliko boba svježih zrelih jagoda i stručak svježe lazarkinje.
- Pije se dnevno po 2–3 čaše 3–4 tjedna.

- Kada se svježe izgnječenim lišćem obavija čelo, liječi se glavobolja, a stavlja se i na guke i vruće otoke jer izvlači temperaturu.

- Osušeno lišće na jednake dijelove pomiješano s lišćem od jagoda, dobričice, dupčaca, lječure i matičnjaka, rabi se za dnevnu uporabu mjesto drugog čaja, vrlo je dobrog okusa i mirisa, a uz to izvanredno dobro djeluje kod vodene bolesti, kamenca, trbušnih bolova i bolova jetre i slezene.
- Ovog čaja treba dnevno po 3 šalice dobro toplog popiti uz dodatak meda (na jednu šalicu uzme se 5–6
g, 12 sati drži potopljeno, 5 min. kuha).




Pratite naše objave na Facebook-u