петак, 13. децембар 2013.

Jagoda zvana mamica (fragaria vesca l)

Prirodno ljekovito bilje i trave Jagoda (fragaria vesca l)


- Opis biljke

Ima oblo kos podanak iz kojeg izbija lišće, cvjetovi i tanke položene vriježe, koje mjestimice opet korijenje puštaju. Listovi su na dugačkoj peteljki s tri jajolike na kraju narubljene liske. Liske su odozdo sivo zelene i svilovlasom su pokrite. Na kraju čupavih stabljika stoji paštitac s nekoliko cvjetova. Cvijet je pravilan vjenčić s 5 latica i mnogo žutih tučkova. Raste u kolosijecima, na prikrajcima šuma, ogumcima i brdima. Cvjeta od aprila do juna, upotrebljava se cvijet i lišće, a skuplja se za vrijeme cvjetanja.


- Lijecenje biljem (Jagoda)

- Suho lišće rabi se kao čaj, na jednake dijelove pomiješan s lišćem kupine, lazarkinje, kadulje, majčine dušice, boba smrekovih, s plodom ili samo sjemenkom od divlje ruže.
Osobito se preporučuje za dnevnu upotrebu 1–2 šalice na šalicu po 5 grama, osobama živčano rastrojenim te na žuči, bubrezima i mokraćnom mjehuru bolesnima.
Čaj čisti krv i odvaja loše sokove iz tijela.

- Kada se tijekom 4–6 tjedana pojede dnevno od ½–1 litre zrelih boba od jagoda s mlijekom, vinom ili limunom, polučuje se izlučivanje pijeska i kamenja iz bubrega i žuči, liječi žuticu, jača srce, otklanja bol u bokovima, služi kao okrjepa za rekonvalescente pošto odvaja ugljičnu kiselinu iz tijela i čisti krv.

- Sirup od boba čini velike usluge kod plućnih bolesti i velike temperature kada se daje bolesnicima s vodom pomiješan.

- Mnogi ljudi dobiju nakon užitka jagoda osip po licu i tijelu, koji je vrlo nedužan. To se može spriječiti kada se jagode pasiraju da se odijele od sjemenki. Jagode treba pasirati na sito od strune, nipošto na sito od žice.

Prirodno ljekovito bilje Jagoda (fragaria vesca l)

Prirodno ljekovito bilje Jagoda (fragaria vesca l)



Pratite naše objave na Facebook-u