петак, 13. децембар 2013.

Jabuka (malus communis d. C.)

Prirodno ljekovito bilje i trave Jabuka (malus communis d. C.)


- Opis bilja

Granato je deblo srednje veličine. Listovi imaju kratku peteljku, široko su eliptični, malo zaoštreni, tupo pilasti i odozdo dlakavi. Krasni veliki bijeli, izvana ružičasti cvjetovi stoje u okomitim gronjama i tjeraju istodobno s lišćem. Cvijet je vrčasto udobljeno cvjetište, s pet lapova čaške i pet lapova vjenčića.
Cvjeta od aprila do maja.

- Lijecenje biljem  (Jabuka)

Za lijek i lijecenje se skuplja cvijet i plod.

- Čaj od cvijeća hladi, ublažuje žeđ, jača živce, probavne organe i pluća, liječi kašalj i hunjavicu.
Na 1 šalicu čaja uzme se 10 grama cvijeća i prelije kipućom vodom koja je 5 minuta kuhala s 1 žlicom meda, dobro poklopi i pridoda limunova soka (Za čaj od cvijeća bolji je cvijet od jabuke divljake).

- Čaj od na tanke kriške izrezanih jabuka još je bolji od osušenih ljusaka i jezgričavog ploda (koštica) zbog ugljičnih hidrata, fosfora, željeza i voćne kiseline, krijepi cjelokupan živčani sustav i izvanredno djeluje na rad mozga, jetre, slezene, bubrega i crijeva.
Jedinstvena je hrana za živce i za stvaranje krvi. Ovaj čaj te u proljeće čaj od cvijeća dezinfekcija je i predobrana od vratnih bolesti te bolesti ždrijela i usne šupljine.
Osobito je omiljen kod Engleza, kojima često služi za dnevnu uporabu mjesto drugog čaja.

- Kada se pred spavanje pojede poveća jabuka, ali se dobro sažvače, pogodno djeluje na spavanje, otklanja žgaravicu i pospješuje probavu.

- Jedenjem jabuka i kuhanog žita, (kuhane pšenice, raži ili ječma) ili s kruhom od prekrupe (grahamov kruh) preporađa. Jedenjem pečenih jabuka, 2–3 komada prije spavanja, otklanja se zatvor i teška stolica.

- Kada se jabuka iskriža na male komadiće i s malo vode, meda i podosta limunova soka raskuha u kašu i što toplije pojede, izvrsno je sredstvo za znojenje, rabi se kod svake vrste nahlade, kašlja i prsobolje.

- Kada se poveća jabuka izdubi, napuni zdravim medom, ispeče i dobro topla jede, izvrsno je sredstvo protiv promuklosti, a djeca ga osobito rado uzimaju.

- Rekonvalescenti neka jedu dnevno po 3–4 mala tanjurića s medom ili šećerom i limunovim sokom raskuhanih jabuka. Ovo je jako hranjivo, lagano, a ujedno umiruje i krijepi živce.

- Kada se dnevno, ujutro i uvečer na micinu privija pečena jabuka posuta šećerom, prokida je i očisti za nekoliko dana.

- Kome su kraste po nozi, neka raskuha kiselih jabuka, razmaže po lanenoj krpi i obvija krastu.

- Šira ili jabukovo vino preporučuje se za piće odviše pretilim ljudima da omršave bez loših posljedica za zdravlje. Ovo je vino blagotvorno piće za svakoga, a osobito za ljude koji boluju od raznih lišajeva i osipa po tijelu, neurastenije, na bubrezima i mokraćnom mjehuru, koji imaju slabu probavu, omaglicu, šuljeve, lupanje srca, suvišnu kiselinu u želucu, okobolju osobito ako je od škrofula, neka piju dnevno po 3–4 čaše.

- Škrofule treba uz to piće dnevno jednom oblagati kuhanim slatkim i sitnim šećerom posutim jabukama.
Ovaj je oblog dobar i za druge bolesti. Svaku kukobolju liječe oblozi od trulih, ali pljesnivih jabuka kada se dnevno oblaže 10–14 dana.

- Kod navale krvi u glavu treba 3–4 puta ušmrkavati jabukova octa. Ocat od jabuke divljake još je korisniji.

- Protiv uzetosti treba uzeta mjesta trljati i pariti jabukovim octom, uz to ih i toplo oblagati istučenom u jabukovom octu i vodi (po pola) kuhanom zobi. Svaki otok rastjeruju oblozi s jabukovim
octom, uz to treba ušmrkavati ocat i uzeti za otvor.

- Kada se stavi 5–6 litara jabukova octa u vodu za banjanje, liječi se ukočenost, hipohondrija i melankolija.

- Protiv nervne glavobolje treba potiljak i vratne žile oblagati toplim oblozima od jabukova octa.

- Protiv reume raskuhaju se u jabukovom octu istucane bobe od smreke, zatim se procijede i time se razmuti ilovača i oblažu se bolna mjesta.
 Kod reume dobro je istrljati bolna mjesta octom i uljem.
Na vruće otoke stavlja se svježe izgnječeno jabukovo lišće i mijenja se svaka 3–4 sata.

- Kada se jabukovo vino prelije po cvijetu od lazarice, jagodama, iskrižanim breskvama ili narančama,
vrlo je ugodno osvježavajuće piće za velike žege.

- Jabukovača s malinovim sirupom izvrsno je piće protiv žeđi.

Prirodno ljekovito bilje i trave Jabuka (malus communis d. C.)

Prirodno ljekovito bilje i trave Jabuka (malus communis d. C.)



Pratite naše objave na Facebook-u