недеља, 8. јун 2014.

Češnjak (bijeli luk) kao lijek




Bijeli luk od davnina se smatra pravom riznicom zdravlja. Mnogi ljudi izbjegavaju da ga koriste zbog specifičnog i jakog mirisa, ali dobra vijest je da se u apotekama prodaje bijeli luk u granulama, sa kojim nema opasnosti od ružnog zadaha.
Ova jednogodišnja biljka se gaji u baštama i tokom sezone može da dostigne metar visine.

- Veoma važna lijekovita funkcija češnjaka se odnosi na sposobnost dezinfekcije i sprečavanja razvoja bakterija u crijevima i uopste u organizmu.

- Za lijek se koristi lukovica, a najbolji rezultati se primjete kod bolesti žuči, jetre i probavnih organa. Za smanjenje ovih problema uzima se sok od bijelog luka. Istovremeno bijeli luk pročišćava želudac, crijeva i krv od otrovnihmaterija.

- Odličan je u borbi protiv visokog krvnog pritiska, jer popravlja protok, što sve dovodi do normalnog rada srca. Samim tim se smanjuje premorenost, glavobolja, nervoza i razdražljivost.

Bijeli luk je prava blagodat za disajne organe posebno ako je u pitanju astma ili bronhitis sa mnogo nakupljene sluzi.
Sa terapijom se počinje čim se pojavi kašalj: Istucan luk se pomješa sa sirćetom ili medom. Ova smjesa  stavlja na tabane i mijenja se čim luk prestane da miriše.

- Protiv glavobolje, vrtoglavice, nesvjestice i mučnine u trudnoći, pomaže sledeća smješa: u avanu se istucaju veća količina bijelog luka i koprive. Sve zajedno se pomješa sa razblaženim sirćetom. Ovom smješom mogu da se trljaju sljepočnice, čelo, vratne žile i ramena ili može da se miriše.

- Lijek za ublažavanje bola u nogama: spustite noge 5 minuta u posudu sa toplom vodom sa 6 kapi eukaliptusovog ulja, 6 kapi ružinog ulja i kašikom soka od bijelog luka. Isperite noge hladnom vodom.

- Ako je ispala plomba iz zuba, u rupicu se privremeno, za ublažavanje bola do dolaska zubaru, može staviti kuglica vate natopljena sokom od bijelog luka ili parčence svježeg luka.

- Kod jake zubobolje se primjenjuje izrendani luk kojim se natrlja unutrašnja strana ručnog zgloba. Poslije toga sitno istucati nekoliko čenova i što je moguće čvršće zaviti u korijenu ručnog zgloba. Važno je da bijeli luk stavljate na suprotnu stranu tijela od one na kojoj je bolesni zub.
Drugi način je jednostavniji i podrazumjeva da se usta ispiraju čajem od bijelog luka ( par čenova se kuva u čaši vode 3 minuta). Sve to treba raditi poslije jela.

Još narodnih recepata za liječenje bijelim lukom:

- Kada se dnevno pojede po 2–3 češnja bijelog luka sa slaninom i kruhom od prekrupe, preventiva je od tuberkuloze, a preporučuje se i nervno rastrojenim ljudima.

- Jedenje češnjaka samo s kruhom goni na mokrenje, lijek je od vodene bolesti, trbobolje, proljeva i sredstvo za jačanje želuca.

- Protiv kašlja, neuredne stolice te za jačanje želuca i crijeva jede se bijeli luk istucan i pomiješan s medom.

- Protiv mokraćnog kamena treba piti vina 1–3 čaše u kojem je kuhan češnjak.

- Protiv trulosti u ustima kuha se češnjak u octu i ovim se octom grgota i usta ispiru po 5–6 puta dnevno.

- Tucan i s octom pomiješan češnjak privija se na crni prišt.

- Iscijeđen sok s uljem pomiješan liječi šugu i kraste kada se time dnevno po 3–4 puta mažu.

- Kada se u 1 litru octa, najbolje jabukovog, kuhaju 2–3 poveće glavice češnjaka sa 6 žlica meda, liječi se bol prsiju, leđa, živčana glavobolja i živčana rastrojenost, pije se svakih 1–2 sata po 1 žlica.


Pratite naše objave na Facebook-u